ЄС дозволив Угорщині залізти в атомну залежність від Росії

"Євроатом" погодив контракт на постачання ядерного палива з Росії для двох нових блоків АЕС "Пакш", які будуть побудовані "Росатомом"

Про це заявив глава кабінету прем'єр-міністра Угорщини Янош Лазар, передає Еспресо.TV з посиланням на ТАСС.

Однак, як заявив він угорському агентству МТІ, уряд продовжує консультації з Єврокомісією про відповідність угоди з Росії європейським вимогам конкуренції та проведення закупівель.

За його словами, ЄС наголошує, що "поставки для проекту з модернізації станції повинні проходити згідно правил ЄС про здійснення державних закупівель".

Це "відповідає намірам і інтересам Угорщини", підкреслив Лазар.

Говорячи про контракт на поставку палива, він заявив, що уряд зміг переконати Європейську комісію в тому, що угода між РФ і Угорщиною "націлена на підвищення енергобезпеки Європи, а не збільшує залежність Будапешта від Москви". Для кабінету міністрів це стало "серйозним успіхом", зазначив Лазар.

Читайте також: Географія потенційних зрадників. Хто перший продасть Євросоюз Путіну

Як раніше повідомляв російський ТАСС європейський джерело, "Євроатом зняв свої заперечення проти поставок ядерного палива російського виробництва на ці реактори, після того як термін ексклюзивних поставок палива російського виробництва на них був скорочений з 20 до 10 років".

Він підкреслив, що європейському регулятору ще належить офіційно затвердити цей проект.