Конгрес США нагадав Обамі про зброю для України

Американські конгресмени, які входять до складу Українського кокусу в Конгресі США, звернулися до адміністрації Білого дому із закликом ухвалити рішення про забезпечення України летальною зброєю

Про це йдеться в офіційній заяві кокусу (caucus - об'єдання політиків, - Ред.), поширеній у вівторок, передає Еспресо.TV з посиланням на "Укрінформ".

Конгресмени наголосили, що летальна зброя має бути надана Україні разом із $18 млн гуманітарної допомоги для українців на Донбасі.

"Важливість надання гуманітарної допомоги людям, які опинилися в зоні бойових дій, не може бути переоціненою. Тим не менше, ця допомога тільки заліковує симптоми більшої проблеми. Уряд України гостро потребує оборонних озброєнь, необхідних для захисту своїх кордонів і суверенітету. Оборонні статті допоможуть Україні продовжувати процес економічних та державних реформ, розпочатих на Євромайдані", – зазначили законодавці.

У документі наголошується, що Конгрес "неодноразово виступав за військову підтримку з метою підвищення здатності народу України захищати свою суверенну територію від неспровокованої і триваючої агресії Російської Федерації".

Крім того, зауважили конгресмени, міністр оборони США Ештон Картер під час слухань у Сенаті щодо призначення його на посаду дав ясно зрозуміти, що підтримує ідею надання летальної допомоги Україні.

Законодавці нагадали, що, за оцінками ООН, щонайменше 1,2 млн українців були вимушені залишити свої домівки через російське вторгнення.

Заяву підписали представники від обох партій Конгресу – республіканець Майкл Фіцпатрік, а також демократи Сандер Левін і Марсі Каптур.

Нагадаємо, у понеділок під час телефонної розмови з президентом України віце-президент США Джо Байден заявив, що Сполучені Штати готові надати $17,7 млн Україні в якості гуманітарної допомоги для населення в зоні конфлікту на сході України.