На Евересті фекалії туристів перетворять на енергію

Американські вчені запропонували використовувати фекалії мандрівників, що відвідують гору Еверест, як паливо для біогазового реактора

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на сайт Mt. Everest Biogas Project.

Таке рішення дозволить не лише покращити екологічний стан найвищої в світі гори, а й забезпечити жителів невеличкого непальського села Горакшеп новим джерелом енергії.

Щороку мандрівники залишають на Евересті щонайменше 12 тонн біологічних відходів, які потім переносяться з тимчасових таборів у Горакшеп. Там фекалії скидають у відкриті ями, де вони розкладаються. Однак через високогірне розріджене повітря цей процес триває дуже довго.

Фекалії можуть бути корисними, якщо влада Непалу прийме пропозицію американських вчених, що пропонують використовувати спеціальну біогазову установку на сонячних батареях. Вона перетворить людські відходи на енергію за допомогою метанового бродіння. Водночас, на випадок хмарності, апарат буде живитися від акумуляторів.

Отриманий газ жителі Горакшепа зможуть використовувати для приготування їжі та обігріву будинків.

Попередньо відомо, що влада Непалу схвалила проект і запуск біогазового реактора відбудеться у 2016 році. Вартість установки – близько кількох тисяч доларів. Гроші на реалізацію збиратимуть за допомогою пожертв.