Міхалок про Україну, Росію та Білорусь: Ми не повинні бути братами, ми повинні бути нормальними сусідами

Колишній фронтмен "Ляпіса Трубецького" розповів про свою творчість, погляди на нинішню ситуацію та пояснив своє бачення дружби народів

Про це Сергій Міхалок розповів в інтерв’ю MAXIM, передає Еспресо.TV.

Міхалок розповідає, що з'явився у рок-музиці з метою її підколоти, осміяти. Насправді ж, його завжди цікавила панк-культура. " Половина людей носила нас на руках, інша половина була дико обурена тим, що у мейнстрім викинуло Міхалка, який настільки зневажливо ставився до рок-музики", - зазначив "екс-Ляпіс".

Сергій Міхалок розповів, що спочатку хотів поступити на навчання на істфак, "служити системі". "У мене були консервативні погляди – я ж з родини воєнних", - зауважив музикант. 

Юність рокера пройшла дуже бурхливо: постійні п’янки, тусовки з друзями. "Коли я став популярним "ляпісом", то злився з образом, почав повнішати. У рідкісні хвилини протверезіння я офігевав, коли бачив із собою в гримерці артистів, яким кілька років тому просто хотів вломити. Ми ж знущалися над естрадою і рок-н-ролом, а тут виявляється, що я став частиною шоу-бізнесу", - розповів Міхалок. Тож, люди не зрозуміли іронії, яку намагалися передати "Ляпіси".

Щодо концерту в Маріуполі, Міхалок зазначив, що вже співав у центрі сепаратизму – Донецьку. "Якщо я співаю "Убий в собі раба!", "Будь сміливим!", "Йди вперед!", то чому я повинен боятися? Звідки я знаю, що буде в Маріуполі? Я нормальна людина, я теж боюся за своє життя. Але торік під час гастролей в Росії небезпеки моєму житті було більше, ніж у Маріуполі. Кожен концерт "ляпісів" міг закінчитися погано: я зустрічав протидію не тільки влади, а й радикально налаштованих груп. І на фестивалі "Нашествие", де все було в прапорах "ДНР" і "Кримнаш", я не злякався і заспівав "Воїни світла" - гімн Майдану", - зазначив Міхалок.

Щодо відвідування Росії, колишній лідер "ляпісів" категоричний: "Ні, я в Росію не поїду. Я не знаю, що таке в'їзний чи ні. Створене агресивне середовище. До речі, на мене не треба витрачати зусилля державі - досить активістів. Вже є родичі загиблих в "ДНР", які впевнені, що я співав на Майдані за американські гроші і тепер приїжджаю в Росію".

Про російських музикантів Міхалок зауважив, що вони по-справжньому бояться: "Музикант має примушувати себе знаходити протест, навіть штучно. Якщо все навколо супер, придумай вітряні млини, придумай ефемерного ворога! Ланцелот не може жити без дракона. У рок-н-ролі потрібно кидати виклик!"

Щодо дружби між Україною, Росією та Білорусією, Міхалок зазначив: "Я за соціалізм скандинавського типу. Мені подобаються стосунки Норвегії, Швеції та Данії. Ось ти знаєш прізвища їхніх президентів? Я теж ні. І я хочу, щоб ми не знали прізвищ наших президентів, щоб вони були просто функціонерами. Якщо ми будемо самостійними державами, тоді будемо по-справжньому дружити. Не треба нас тулити в Євразійський Союз, Варшавський договір, СРСР знову будувати. Імперія розвалилася! Відвалилися шматки! Яким треба бути архітектором, щоб із розвалених каменів склеїти заново будинок? Ми не повинні бути братами, ми повинні бути нормальними сусідами. Нас зіштовхують один з одним! А я хочу, щоб у кожного було своє. Мені потрібен мій життєвий простір. Їду я в поїзді у своєму купе. Ну зайди, поговори. Посидів, поговорив - і все, йди звідси! Не треба мені: "А давай я тут ляжу, ось кросворд класний!" Я хочу, щоб ми їхали в одному вагоні, але у кожного було своє купе. Тоді ми знову будемо всі любити один одного".