Прокуратура завела справу на компанії Ахметова, Пінчука і Коломойського на $50 млрд

Генеральна прокуратура розпочала кримінальне провадження щодо дотримання законності при приватизації майна ДАХК "Укррудпром" у 2004 році. В справі фігурують компанії олігархів Ахметова, Коломойського, Пінчука та Новинського

Про це під час засідання Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради з питань приватизації в середу повідомив її голова Борис Філатов, передає Еспресо.TV з посиланням на "Укрінформ".

"Порушено справу за фактом заволодіння майном ("Укррудпрому") за попередньою змовою з вищим керівництвом країни", - сказав він.

Голова комісії пояснив, що ідеться про заволодіння майном на суму $50 млрд.

За словами Філатова, про початок провадження комісію письмово поінформував заступник генпрокурора Юрій Столярчук. Розслідування ведеться за ч.5 ст.191 Кримінального кодексу (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, здійснені в особливо великих розмірах або організованою групою).

Член комісії Павло Різаненко, який очолює робочу групу з перевірки законності приватизації об'єктів гірничо-металургійного комплексу, внаслідок прийняття у 2004 році закону про особливості приватизації "Укррудпрому", 10 підприємств гірничо-збагачувальної галузі "були викуплені обмеженим колом осіб на неконкурентних засадах".

"Основними бенефіціаріями були СКМ, "Смарт-Груп" та "Приват-Груп", які придбали ці підприємства. Нам стало відомо, що по 3/4 цих підприємств згодом були проведені додаткові емісії акцій. Контрольний пакет держави в Інгулецькому ГЗК в процесі приватизації був розмитий до 37%. Також в результаті цього закону і такої приватизації відбулася монополізація залізорудної сировини компанією СКМ. Як наслідок приватизації, ця група взяла під контроль ММК ім.Ілліча та "Запоріжсталь", - підприємства, які не мали своєї власної сировини", - пояснив він.

Різаненко додав, що майно "Укррудпрому" було придбано за 500 млн доларів, тоді як його фактична вартість коливається в межах 20-50 млрд доларів.

У березні парламентська комісія з питань приватизації сформувала робочу групу на чолі з народним депутатом (Блок Петра Порошенка) Павлом Різаненком для перевірки законності приватизації об'єктів гірничо-металургійного комплексу, зокрема, підприємств "Укррудпрому".

ДАХК "Укррудпром" володіла великими пакетами акцій гірничо-збагачувальних комбінатів (ГЗК), які видобувають залізну руду. У 2004 році активи компанії були остаточно приватизовані найбільшими гравцями ринку української металургії.

Зокрема, СКМ Ріната Ахметова купила по 50% +1 акція Центрального і Північного ГЗК, група "Приват" - 25,78% акцій Південного ГЗК і 25,1% акцій ГЗК "Суха Балка", а також 93% акцій Криворізького залізорудного комбінату на користь Віктора Пінчука. Вадим Новінський розмив держпакет в 50% +1 акція Інгулецького ГЗК шляхом додаткової емісії акцій, і викупив решту 37,5%.