Україна має вступити у зону вільної торгівлі з ЄС вже з 1 січня

Україна готується до початку роботи ЗВТ з Європейським Союзом з 1 січня 2016 року

Про це у четвер під час засідання прес-клубу в МЗС заявила заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль, передає Еспресо.TV із посиланням на Укрінформ.

"Ми, як і Європейський Союз, виходимо з того, що Угода (Угода про асоціацію між Україною та ЄС. - Ред.) підписана, вона є ратифікованою, зараз відбувається процес ратифікації Угоди у країнах-членах ЄС. Ми готуємось до початку імплементації частини, яка пов'язана зі створенням зони вільної торгівлі, з 1 січня 2016 року, і створимо для цього всю необхідну нормативно-правову базу для того, щоб частина, яка буде стосуватися зони вільної торгівлі, запрацювала від самого початку", - наголосила вона.

Зеркаль нагадала, що за результатами минулого року зафіксоване падіння торгівлі з Росією і зростання - з Євопейським Союзом. Вона також зазначила, що європейський ринок "є передбачуваним, дійсно регульованим, але регулювання в ньому не змінюється в залежності від політичної ситуації".

Занепокоєння Росії у зв'язку з можливим неконтрольованим імпортом/експортом з території України пов'язані з недосконалістю правил, прийнятих у ЗВТ у рамках СНД, і жодним чином не стосуються імплементації угоди про створення ЗВТ між Україною та ЄС, наголосила Зеркаль.

За її словами, решта питань щодо митного співробітництва, нетарифних бар'єрів також можуть бути вирішені на двосторонній основі.