В Росії іномарки вирішили замінити нащадками радянських "Запорожців"

Російські інженери розробляють на базі радянських машин "Запорожець" і ГАЗ-69 кросовер та позашляховик "Вожак"

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланям на видання "Известия".

Російські машинобудівники вважають, що популярність автомобілям забезпечать невисока ціна та всюдихідність, що дуже важливо, враховуючи стан доріг.

Кросовер "Вожак" на базі "Запорожця". Фото: РГАУ-МСХА/Москвинов Александр

На базі звичайного "Запорожця" вже розроблений концепт майбутнього малолітражного кросовера "Вожак", що на перший погляд дуже нагадує англійський Mini Cooper.

"Та машина, про яку ми говоримо, точно не буде "Запорожцем" в прямому сенсі слова, хоча б тому, що вона не буде вироблятися в Запоріжжі. З "Запорожцем" вона буде пов'язана якимись зовнішніми, що нагадують цей знаковий автомобіль, формами", - пояснив керівниками проекту, завідувач лабораторією університету Тімірязєва професор Тенгіз Дзоценідзе.

Англійський Mini Cooper. Фото: mini.autoua.net

А з ГАЗ-69 вирішили зробити "утилітарний позашляховик на модульній платформі", який теж отримав робочу назву "Вожак".

Позашляховик "Вожак". Фото: РГАУ-МСХА/Москвинов Александр

Щодо технічних характеристик, то російські інженери планують зробити обидві машини на основі металевого каркасу. Зверху на нього навісять легкі кузовні панелі з полімерних матеріалів. Заднє сидіння можна буде розкласти або зовсім прибрати для збільшення багажного простору. Кузов буде зі знімним жорстким верхом. Базові "Вожаки" отримають ABS, підсилювач керма, фронтальні подушки безпеки для водія і переднього пасажира, 65-сильний турбодизельний двигун, механічну або автоматичну коробку передач.

І все це при тому, що потрібний для автомобілів дизельний мотор не виробляєтьсяу Росії.  

"Дизельне паливо в сільській місцевості доступніше, ніж високооктанові бензини. Але тут, на жаль, є один момент: такого класу дизельний двигун в Росії не виробляється. У зв'язку з цим є кілька рішень: освоювати виробництво моторів з іноземним партнером або зробити його самим, взявши до уваги, що ця компетенція не зайва для нашої країни", - пояснив Дзоценідзе.

Не дивлячись на чисельні переваги, замовлень на "Вожаків" поки немає. За словами авторів проекту, росіяни "чекають поліпшення економічної ситуації".

"Але навіть якщо у нас немає замовлень, ми роботу не припиняємо, а працюємо над науково-технічним доробком. Наша машина може бути корисна як в різних галузях промислового виробництва, так і в сферах торгівлі, сервісу, туризму і послуг, в рамках розвитку сільських територій в їх соціальної складової, забезпечення мобільності населення", - вважають конструктори.

Розробка обох автомобілів ведеться на базі лабораторії транспортних засобів сільськогосподарського призначення російського аграрного університету ім. К.А. Тімірязєва при долі НДІ "Конструкцій автомобілів".

На даному етапі обидва автомобілі завершено на 30 та 40%.