В російському уряді хочуть суттєво зменшити витрати на вчителів та лікарів

Російське Міністерство фінансів запропонує уряду "оптимізувати" витрати бюджету на освітні, медичні, культурні та інші соціальні установи через укрупнення, скорочення персоналу і продаж майна

Про це пише газета "Коммерсантъ", передає Еспресо.TV.

За даними видання, сьогодні на нараді у першого віце-прем'єра Ігоря Шувалова міністр Силуанов представить план зі скорочення витрат, в якому пропонується радикально боротися з низькою продуктивністю праці в бюджетному секторі.

"У Росії занадто багато бюджетників, які мало трудяться", - підсумовує позицію відомства газета.

У Мінфіні нагадують про прийнятий в 2010 році закон №83, який повинен був "вписати" в ринок 330 тисяч бюджетних установ. Ухвалений тоді план ділив установи на два типи: здатні заробляти (наукові, освітні, медичні, культурні) і непристосовані до ринкових умов (оборонні, пенітенціарні). 

Тепер же відомство Сілуанова пропонує привести "склад і зміст держпослуг" до стандартів "при одночасному підвищенні їх якості та доступності". Для цього "дрібні" установи та організації, "завантажені менш ніж на 50%" укрупнювати, а майно, яке звільнилося - розпродавати. Держпослуги пропонується перевести на "конкурентну основу" з приватною участю. 

У проекті не згадуються пропоновані масштаби звільнень і скорочень, проте раніше аналогічні заходи задіяла московська мерія, яка почала зливати клініки з великими лікарнями, звільнивши більше 8000 медпрацівників. У відповідь медики провели протестні акції, після чого владі довелося виділити додаткові компенсації звільненим.

У цілому по Росії в минулому році були скорочені 90 тисяч медиків і реорганізовані близько 350 медустанов, проте, за даними Рахункової палати, доступність медичної допомоги скоротилася, число смертей в стаціонарах зросла і збільшився обсяг платних медпослуг.

Мінфін також пропонує провести серйозну реформу освітніх установ, провівши по всій країні злиття шкіл, дитсадків та інших установ за прикладом Москви, де за два роки їх число скоротилося майже в чотири рази. Це дозволить уряду заощадити на бухгалтерії, роботі юристів і кадровиків. Реформи в Москві також призвели до мітингів вчителів та батьків школярів.

Нагадаємо, також повідомлялося, що через кризу та санції Роскосмос змушений скоротити витрати на третину.