Чалий хоче бачити Обаму п’ятим у "нормандській четвірці"

Україна виступає за те, щоб США були учасниками переговорів у нормандському форматі

Про це у ефірі "5 каналу" заявив заступник глави Адміністрації президента України Валерій Чалий, передає Еспресо.TV.

"Ми мали підтримку 100 країн при засуджені окупації Криму. Ми за те, щоб США були учасниками нормандських переговорів, і насправді США там вже є", – наголосив він.

Чалий зазначив, що нормандський формат переговорів виник спонтанно.

"У Франції Порошенко і Олланд згадували, як з'явився нормандський формат. А виник він спонтанно, під час відзначення 70-річчя висадки союзників у Нормандії. Саме там думка про це і виникла. Але це вже була якась формула. Якби всі погодилися на участь США, це відбулося б автоматично", – підкреслив заступник глави Адміністрації президента.

Він заявив, що для України формат перемовин по Донбасу вигідний лише один – максимальне залучення усього світу для підтримки України.

"Якщо хтось думає, що Україна сама вирішує, в якому форматі розглядати питання врегулювання ситуації на Донбасі… Для нас формат вигідний лише один - максимальне залучення усього світу для підтримки України", – підсумував Чалий. 

Нагадаємо, нещодавно американський посол в Москві Джон Теффт заявив, що президент США Барак Обама готовий приєднатися до роботи "нормандської четвірки", якщо отримає відповідне запрошення.

Однак пізніше представник адміністрації США наголосив, що Вашингтон не зацікавлений у зміні "нормандського формату" переговорів з врегулювання конфлікту на сході України.