Гонтарева розповіла, коли українська економіка нарешті "виповзе з дна"

Голова НБУ Валерія Гонтарева заявила, що економіка України вже досягла "дна"

Про це повідомила Гонтарева під час симпозіуму "Україна: визволення від пост-радянської спадщини?", передає Еспресо.TV з посиланням на сторінку Національного банку України в Facebook.

"Варто зважати, що нині економіка нашої країни досягла свого "дна", але починаючи з другого кварталу 2015 року ми очікуємо поступове відновлення економічної активності, в першу чергу через позитивний внесок чистого експорту і використання виробничих потужностей. Деяке пожвавлення споживчого та інвестиційного попиту, як очікується, почнеться у другому кварталі 2015 року", - йдеться в повідомленні. 

В той же час Гонтарева зауважила, що реальний ВВП за прогнозами скоротиться на 7,5% за весь 2015 рік. На думку голови Національного банку, економічне зростання відновиться в 2016 році на рівні 3%.

"Упродовж 2015-2016 років економіка буде функціонувати нижче свого потенційного рівня, зберігатиметься незначний дефіцит рахунку поточних операцій в 2015-2016. Профіцит фінансового рахунку в 2015-2016 роках буде досягнутий за рахунок значних обсягів офіційного зовнішнього фінансування та очікуваного перепрофілювання суверенних і квазі-суверенних погашень. Разом з фінансуванням МВФ це має допомогти відновити міжнародні резерви до $ 18 млрд, що покриває більш ніж 3 місяці майбутнього імпорту", - сказала Гонтарева.

Раніше Гонтарева повідомила, що Нацбанк поповнив грошима МВФ золотовалютні резерви на $2,5 млрд.

Також глава українського Мінфіну Наталія Яресько заявляла, що gадіння української економіки сповільниться до 7-10% у першому кварталі 2015 в річному вираженні з 14,8% в четвертому кварталі 2014 року/