УЄФА вижене московське "Динамо" з єврокубків за фінансові махінації, - ЗМІ

Московське "Динамо" може стати першим футбольним клубом, який серйозно постраждає через невідповідність правилам фінансового fair play Союзу європейських футбольних асоціацій (УЄФА)

УЄФА може не обмежитися штрафом і виключити "Динамо" з єврокубків, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на "Комерсант".

Підштовхнути УЄФА до цього може суттєве перевищення ринкової вартості спонсорського контракту і частки зарплат футболістів у клубному бюджеті, а також притягнення позик, не забезпечених активами.

Неординарною цю справу робить той факт, що її передали в арбітражну палату комітету з фінансового контролю. У всіх попередніх випадках санкції накладалися на основі мирової угоди між клубами та УЄФА. У арбітражну палату справа може бути передана тільки тоді, коли організація вважає таку угоду неприпустимим і "не бачить ніяких передумов для поліпшення ситуації".

За даними джерела, знайомого з розслідування, вивчаючи стан "Динамо", чиновники УЄФА "були здивовані масштабом порушень". У союзі і в самому клубі поки відмовляються коментувати ситуацію.

Існує ймовірність, що клуб чекають набагато більш суворі санкції, ніж "Зеніт", "Рубін", "Анжі" і навіть "Манчестер Сіті" з ПСЖ, не виключаючи варіанту з позбавленням призових за виступ в нинішньому розіграші Ліги Європи і з відстороненням від наступного.

Проект правил фінансового fair play був затверджений виконавчим комітетом УЄФА у вересні 2009 року. Правила діють з 2011 року. З тих пір клуби, які отримують право на участь у турнірах УЄФА, повинні доводити, що не мають прострочених фінансових зобов'язань на поточний сезон.

З сезону-2013/14 клуби також повинні підтверджувати, що вони не витрачають більше, ніж заробляють. Крім того, щороку перевіряються показники всіх клубів за останні два роки. Починаючи з сезону-2014/15 вивчаються дані за останні три роки.