Україна втрачає сотні мільйонів гривень на ввезені IT-товарів контрабандою

Щорічно бюджет України недораховується мільйонів через велечизний потік нелегально імпортованих IT-товарів

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на прес-службу Асоціації підприємств інформаційних технологій України (АПІТУ).

Стало відомо, що лише у першому кварталі поточного року в Україну було нелегально завезено близько 56 тис жорстких дисків (HDD) та 17,4 тис комп’ютерних процесорів (CPU).

Експерти АПІТУ порівняли різницю між легально імпортованим товаром та тим, який було реалізовано за цей період. Виявилось, що в Україні було продано понад 90 тис штук HDD, в той час як через митницю пройшло лише 34 тис одиниць цього товару.

Також офіційно було завезено 7,6 тис штук СPU, з яких 4,8 тис складають процесори виробництва Intel. Але продано було 25 тис штук процесорів Intel. Тобто лише 19% процесорів Intel були офіційно ввезені в Україну, а усі інші – контрабанда.

За даними дослідження української аналітичної компанії GfK, продаж та купівля флеш-носії становить 60% роздрібного ринку. З жовтня 2014 року по лютий 2015 року в Україні було продано понад 3 млн штук карт пам’яті та "флешок".  Але за інформацією АПІТУ, лише 1,7 тис  одиниць цього товару було імпортовано легально.

У АПІТУ підрахували, що лише за п’ять місяців втрати бюджету України на самих лише нелегальних флеш-носіях склали майже 15 млн грн.