З червня українці будуть отримувати шенген за відбитками пальців

Щоб отримати шенгенську візу, з червня українцям доведеться надавати свої біометричні дані

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на "Радіо Польща".

Вже з червня в дипломатичних представництвах почне працювати візова інформаційна система. Відповідно до неї, для отримання шенгенської візи заявники повинні будуть здати не лише документи, а й відбитки пальців і цифрову фотографію.

ВІС – це база даних з обміну інформацією про короткострокові візи в країнах Шенгенської угоди. Внесені до неї будуть алфавітно-цифрові й біометричні дані людей: ім'я, громадянство, місце проживання, рід занять, номер паспорта, тип запитуваної візи, місце призначення і тривалість передбачуваної поїздки, кордон країни Шенгенської угоди, яку планується перетинати в першу чергу при поїздці, інформація про людину, котра запрошує, відбитки усіх пальців і цифрове фото. 

Зберігатися ці дані будуть 59 місяців і використовуватися при обробці всіх наступних протягом цього періоду звернень за візами. Після цього терміну доведеться знову надавати біометричні дані.

Вперше звернувшись до представництва, заявник зобов'язаний буде особисто з'явитися в диппредставництво для здачі відбитків пальців. Цю процедуру оминуть діти до 12 років, монархи, глави держав і їх дружини, члени офіційних делегацій при дипломатичних поїздках.

Нові правила будуть стосуватися не лише громадян України, а й Азербайджану, Вірменії, Білорусі, Грузії, Молдови (власників небіометріческіх паспортів).

При цьому візи, що були отримані до 23 червня, залишаються дійсними до закінчення терміну їх дії. Інтерпол не буде мати доступу до баз даних з відбитками пальців.

Раніше повідомлялось, що Україна зайняла друге місце у рейтингу країн за кількістю поданих заяв на отримання шенгенської візиПротягом минулого року українці надіслали 1 556 677 заяв.