Президент Німеччини вшановує радянських солдатів, однак вважає їх окупантами

Йоахім Гаук дякує радянським військовим за звільнення Берліну, але разом з тим засуджує, що вони стали окупантами

Про це президент Німеччини Йоахім Гаук заявив в інтерв'ю газеті Suddeutsche Zeitung, опублікованому в суботу, передає Еспресо.TV з посиланням на "Укрінформ".

Йоахім Гаук сказав, що віддає данину пошани і вдячності радянським солдатам, які звільнили Європу і саму Німеччину від нацизму 70 років тому. Але при цьому він зазначив, що згодом визволителі стали окупантами, які придушували демократію.

"Ми були звільнені 8 травня, у тому числі й народами Радянського Союзу. Тому ми зобов'язані висловити їм вдячність і пошану", - сказав Гаук. Він повідомив, що 8 травня має намір вшанувати їхню пам'ять на військовому цвинтарі у федеральній землі Бранденбург.

Президент Німеччини рішуче засудив злочини нацистів проти радянських військовополонених. Із загального числа радянських військовослужбовців, захоплених у полон вермахтом - це 5,5 мільйона осіб, - вижили менше ніж половина. Гаук вважає несправедливим, що "ці люди перебувають, якщо говорити про масову свідомість, у зоні забуття".

Водночас Йоахім Гаук зауважив, що "радянські визволителі після війни стали окупантами Східної Німеччини, які несуть відповідальність за придушення свобод, утиски і переслідування".