У Німеччині померла видатна балерина Майя Плісецька

Радянська балерина пішла з життя у віці 89 років через серцевий напад

Про це повідомив гендиректора Великого театру Володимир Урін, передає Еспресо.TV з посиланням на ТАСС.

"Мені зателефонував чоловік балерини Родіон Щедрін. Вона померла від важкого серцевого нападу. Лікарі боролися, але нічого не змогли зробити", - розповів Урін.

Майя Плісецька - артистка балету, представниця театральної династії Мессерер-Плісецька. Вона багато років була прима-балериною Великого театру. Майя Плісецька народилася 20 листопада 1925 року в Москві. В історію світового балету увійшли її провідні партії в "Лебединому озері", "Кам'яній квітці", "Сплячої красуні", "Спартаку", "Жизелі", "Раймонді" тощо. 

Всі ці ролі відточили стиль Плісецької - графічний, витончений, який відрізняє гострота і закінченість кожного жесту і пози, кожного окремого па та хореографічного малюнка в цілому. Рідкісний талант актриси - яскравий, трагедійний - проявився в партії Кармен в балеті "Кармен-сюїта", поставленому Альберто Алонсо спеціально для Майї Плісецької. Образ Кармен, одна з головних ролей Плісецької у репертуарі Великого театру, став найяскравішим виявом творчої майстерності великої балерини.

Майя проявила себе і в якості талановитого балетмейстера. Вона поставила у Великому театрі балети Щедріна "Анна Кареніна", "Чайка", "Дама з собачкою", в яких виступила як виконавиця головних партій. У 1984 році в Римі вона поставила балет "Раймонда" Глазунова.

Як драматична актриса Плісецька знялася в художніх фільмах "Анна Кареніна", "Чайковський", в телеекранізації балетів "Болеро", "Айседора", "Кармен-сюїта", "Дама з собачкою", телевізійних фільмах "Фантазія", "Чайка". Її творчості присвячений документальний фільм і фільм-концерт "Майя Плісецька", кінофільм "Балерина", телефільм "Майя Плісецька. Відома і невідома".