Через жадібність, Росія не може домовитись про будівництво "Турецького потоку", - ЗМІ

Будівництво газопроводу "Турецький потік" відкладається у зв'язку із затяжними переговорами між російським "Газпромом" і турецької держкомпанією Botas

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на газету "Коммерсантъ".

Сторони домовилися про розмір знижки, але не можуть узгодити до якого компоненту формули угоди її варто застосувати.

Видання зазначає, що переговори близько півтора місяців як в глухому куті, сторони намагаються "взяти один одного змором". При цьому російська і турецька компанії зазнають збитків: "Газпром" через піврічного проста своїх суден-трубоукладачів компанія вже втратила кілька сотень мільйонів євро, турецька ж компанія ніяк не може застосувати знижку на газ, про яку сторони домовилися, тому змушена купувати російський газ на $100 дорожче, ніж середня європейська ціна.

На даний момент Туреччина закуповує російський газ за $370 за тисячу кубів.

"Газпром" хоче швидше почати будівництво "Турецького потоку", проте Анкара чинить опір, свідчення тому - нарощування імпорту зрідженого газу, який на $ 50 дешевше російського. У результаті російські поставки в Туреччину в квітні впали на 38%.

Читайте також: Турецький недогамбіт. Чому Європа не купуватиме російський газ в Туреччині

Додатковий фактор, який гальмує нову угоду, політичний, а саме заяву в пам'ять жертв геноциду Володимира Путіна в ході візиту президента до столиці Вірменії. Анкара жорстко прокоментувала цю заяву.

Раніше повідомлялося, що річний прибуток "Газпрому" впала більш ніж у сім разів, але незважаючи на це компанія майже на 50% підвищила виплати своєму керівництву.

Слід нагадати, що "Турецький потік" - це заміна попереднього російського "мегапроекту" газопроводу "Південний потік", який країна закрила, через антимонопольні перепони Євросоюзу. "Турецький потік" повинен обійти Україну і доставляти російський газ через Чорне море та Туреччину до кордону с Грецією.

Нагадаємо, також повідомлялося, що російський "Газпром" погодився на знижку приватним турецьким імпортерам, на які припадає більше третини імпорту російського газу.