Фінляндія починає найбільшу мобілізацію резервістів через Росію

Збройні сили Фінляндії відправили близько 900 тисяч резервістів, давши старт найбільшій кампанії такого роду на тлі посилення конфлітку між країнами Скандинавії і Росією через українську кризу

Про це повідомляє Еспресо.TV. з посиланням на РБК-Україна.

Зазначається, що повістки отримають близько 900 тисяч резервістів

Військове відомство повідомило, що захід ставить своєю метою поліпшення комунікації з колишніми солдатами строкової служби на тлі скорочення військового бюджету і не є відповіддю на напористість Росії, яку поділяє з Фінляндією 1.340-кілометровий сухопутний кордон.

Однак про рішення було оголошено в той момент, коли маневри російських бойових літаків, звинувачення в шпигунстві і російські військові навчання поблизу кордону породили у Фінляндії, яка не входить до НАТО, публічну дискусію на тему безпеки і змусили Гельсінкі задуматися, чи не вступити в Північноатлантичний альянс.

Фінляндія - одна з небагатьох європейських країн, де зберігається військова повинність для чоловіків. Водночас, план поліпшити координацію з резервістами був вироблений ще до кризи, який розгорівся минулого року, коли Росія анексувала Крим.

"Мета полягає в тому, щоб роз'яснити резервістам їх ролі в разі військових дій", - сказав представник збройних сил Міка Калліомаа. Він пояснив вибраний для мобілізації час недавніми скороченнями військового бюджету, в результаті яких змінилися завдання і місця збору для багатьох резервістів.