Молдавський суд визнав Крим російським. Суддю вже хочуть покарати

Суддя Єдинецького району в Молдові фактично визнала приналежність Криму до Росії

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Publika.md.

Проте суддя може понести дисциплінарне покарання. Деякі члени Вищої ради магістратури вважають, що суддя порушила професійні норми, і це питання слід детально вивчити.

Раніше в газеті "Timpul" було опубліковано рішення суду Єдинецького району за цивільним позовом про визнання свідоцтва про народження дитини. У вердикті суддя Марія Ифтоди використовувала фразу "Сімферополь, Автономна Республіка Крим Російської Федерації".

Адвокат попросив суддю виключити слова "Російська Федерація", оскільки Крим, згідно з міжнародним правом, належить Україні. Суддя відмовила адвокату, пославшись на указ Володимира Путіна. Зв'язатися з Марією Ифтоди для отримання коментаря нам поки не вдалося.

У Вищій раді магістратури впевнені, що судді повинні керуватися міжнародним правом.

"У вердикті судді явно перевищені повноваження. Я думаю, що повинна втрутитися Судова інспекція. Надалі ми визначимося, чи не повинна суддя понести дісціплінароное покарання", - сказав член Вищої ради магістратури Тео Кирнац.

Міністр юстиції Володимир Гросу вважає, що суддя з Єдинецького району надійшла насамперед непрофесійно.

"Ми повинні бути дуже уважні. Це може створити прецедент. Я впевнений, що в майбутньому наша судова система ще не раз зіткнеться з ситуаціями, пов'язаними з нинішнім статусом Криму. І це може вплинути на наші відносини з зарубіжними партнерами, які обговорюють приналежність цієї території ", - заявив він.