"Газпром" суттєво скинув ціни на газ для турецьких компаній і поверне $300 млн переплати, - ЗМІ

Російський "Газпром" погодився на знижку приватним турецьким імпортерам, на які припадає більше третини імпорту російського газу

Аналогічні переговори з турецькою держкомпанією Botas і раніше в глухому куті, про це повідомляє Еспресо.TV з посиланнм на газету "Коммерсантъ".

Приватні турецькі імпортери газу Enerco Enerji, Bosphorus gas, Avrasya gaz, Shell, Bati Hatti, Akfel gas і Kibar Enerji після багатомісячних переговорів домоглися від "Газпрому" знижки, пише видання з посиланням на власні джерела.

Тепер в першому кварталі ціна складе менше $ 300 за тисячу кубів (дисконт приблизно 25%), у другому - близько $ 260 за тисячу кубів (15%), розповіли співрозмовники видання. До цього турецькі приватні компанії платили за російський газ за ціною 2014 року - $374 за тисячу кубів, що перевищує поточний ринковий рівень в Європі.

Сторони також домовилися про зміну ціноутворення у контракті: замість фіксованої ціни, що діяла в минулому році, повернута нафтова індексація.

Нова угода буде діяти заднім числом з 1 січня до кінця 2015 року. Отже, "Газпром" повинен буде повернути імпортерам частина платежів, які, за оцінкою газети становлять $250-300 млн.

Загальний обсяг російського газу за контрактами приватних турецьких імпортерів становить 10 млрд куб. м на рік, газ надходить по Трансбалканському газопроводу через територію України. У 2014 році Туреччина закупила у "Газпрому" 27,3 млрд куб. м, основний обсяг припав на держкомпанію Botas, з якою російська монополія також веде переговори про знижку.

За даними газети, діалог російської і турецької держкомпаній і раніше в глухому куті. За три місяці компанії погодили розмір знижки, але так і не домовилися, до якого компоненту контрактної формули її застосовувати.

Міністр енергетики Туреччини Танер Йилдиз ще на початку березня повідомив про надання Botas знижки в 10,25% на російський газ. Але угода так і не була підписана. Турецька сторона наполягає на тому, щоб знижка застосовувалася до базової ціни, «Газпром» наполягає на контрактній, писав раніше «ред».