Європарламент схвалив резолюцію про санкції проти Росії та надання зброї Україні

Євросоюз має активізувати санкції та розглянути можливість надання Україні оборонного озброєння, якщо Росія не дотримуватиметься режиму повного припинення вогню згідно мінських угод і не поверне Крим

Таку резолюцію схвалив Комітет Європарламенту (ЄП) у закордонних справах, пише Еспресо.TV із посиланням на офіційний сайт Європарламенту. Документ винесуть на голосування в червні.

"Якщо Росія продовжить дестабілізацію у східній Україні і не відмовиться від незаконної анексії Криму, ЄС повинен активізувати санкції проти РФ і розглянути можливість надання Україні оборонної зброї та іншої військової допомоги", - йдеться у документі.

"Повернення Криму є життєво важливим для довгострокового співробітництва ЄС з Росією, а країни ЄС також повинні активізувати свої оборонні можливості", - зазначають у комітеті.

Депутати "рішуче підтримують невизнання" з боку ЄС анексії Росією Криму, і просять держави-члени ЄС реагувати єдиною позицією щодо відносин з Росією.

Комітет нагадує, що відносини ЄС з Росією мають бути в цілому направлені на "співпрацю, а не конфронтацію" в довгостроковій перспективі, але каже, що це може відбутися тільки після того, як Росія "повністю і беззастережно" реалізує угоди про припинення вогню, і поверне Крим Україні.

"НАТО повинна дати своїм східним партнерам сильну стратегічну впевненість", - йдеться у тексті.

Депутати також висловити стурбованість тим, що кримських татар переслідували з початку російської окупації, і закликають Росію припинити переслідування членів Меджлісу.

Депутати підкреслюють, що насильницьке приєднання Криму та російська активність в Чорного моря змінює архітектуру безпеки в Європі.

"Розміщаючи важке озброєння в Криму, Росія створює ще один стартовий майданчик, за прикладом Калінінграду, на цей раз в Чорному морі. Протягом одного року оборонні сили були перетворені на ударну групу, з якою Росія може загрожувати Центральній Європі, Балканам, Південній Європі, а також Східному Середземномор'ю і навіть Близькому Сходу", - сказав доповідач Іоан Мірча Паску.

Депутати стурбовані посиленням тиску з боку Росії над східному кордоні ЄС, у тому числі на Румунію, Польщу та країни Балтії.