Суд США визнав незаконною секретну програму АНБ

Апеляційний суд США визнав незаконним збір Агентством національної безпеки величезного архіву даних телефонних розмов

Федеральний окружний апеляційний суд США скасував рішення 2013 року, згідно з яким зберігання цих даних визнавалося відповідним конституції, передає Еспресо.TV із посиланням на "ВВС".

Про існування бази телефонних розмов стало відомо з викриттів екс-підрядника ЦРУ Едварда Сноудена, який нині переховується в Росії.

У рамках програми АНБ збирало метадані телефонних дзвінків, включаючи номери телефонів та тривалість розмов, при цьому не прослуховуючи змісту бесід.

Агентство національної безпеки також, як передбачається, шпигувало за кількома європейськими компаніями та відомими політичними фігурами, включаючи канцлера Німеччини Ангелу Меркель.

Півтора роки тому окружний суддя Нью-Йорка Вільям Полі відхилив судовий позов, поданий Американським союзом громадянських свобод, який стверджував, що методи стеження АНБ суперечать американській конституції.

У нинішньому 97-сторінковому рішенні йдеться, що "положення американського Патріотичного акту, який дозволить ФБР збирати дані, які можуть знадобитися для розслідування справ за підозрою в тероризмі, не може бути сприйнято як дозвіл на систематичні масштабні збори телефонних розмов усередині країни".

На рішення вже відреагувала американська влада.

"Не коментуючи сьогоднішнє рішення, президент чітко дав зрозуміти, що, на його думку, ми повинні покласти край роботі програм зі збору телефонних метаданих в її поточному вигляді, виробивши альтернативні механізми, щоб зберегти її поточні можливості без зберігання архіву даних", - цитує Рейтер представника Ради Національної безпеки при Білому домі.