США та Європа сьогодні відзначають День Перемоги

Сьогодні США, Великобританія і більшість країн Європи відзначають День Перемоги в Другій світовій війні (V-E Day, або Victory in Europe Day)

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на "Радио Свобода".

7 травня о 2:40 за середньоєвропейським часом у французькому місті Реймс німецький генерал Альфред Йодль підписав Акт капітуляції Німеччини, який ухвалили: від імені союзного командування - начальник Головного штабу Союзних експедиційних сил, американський генерал Волтер Беделл Сміт, від СРСР - радянський генерал Іван Суслопаров (представник Сталіна при союзному командуванні). Капітуляція нацистської Німеччини набрала сили 8 травня о 23:01 (за середньоєвропейським часом).

8 травня 1945 року в багатьох містах Європи були проведені великі урочистості.

Однак Акт про капітуляцію, підписаний в Реймсі, не задовольнив Сталіна

9 травня о 00:43 за московським часом в Карлсхорсті (передмістя Берліна) капітуляція була підписана вдруге (за східноєвропейським часом 9 травня ще не настало). На цей раз - маршалом Георгієм Жуковим з радянської сторони, а з німецької - генерал-фельдмаршалом Вільгельмом Кейтелем. Поставили свої підписи представники США, Великобританії та Франції.

Відповідно і День Перемоги почали святкувати в СРСР днем пізніше (9 травня), ніж в інших країнах антигітлерівської коаліції.