"Народний фронт" просить ГПУ перевірити заяви Фірташа щодо злочинної складової

Фракція "Народний фронт" вимагає в ГПУ перевірити заяви Дмитра Фірташа під час суду у Відні

Про це на брифінгу в кулуарах Верхоної Ради заявив нардеп від фракції "Народний фронт" Микола Княжицький, передає Еспресо.TV.

"Пан Фірташ не приховував, що підтримував своїми каналами президента Януковича на виборах в 2010 році. Інші свідки, зокрема Леонід Кравчук, теж засвідчив, що через канал який належить Фірташу, той підтримував Віктора Януковича", - заявив нардеп.

Тому, за словами Миколи Княжицького фракція "Народний фронт" вимагає від ГПУ пояснення щодо здійснення Фірташем таких злочинів.

"Перше, порушення свободи журналістської діяльності. Оскільки має місце втручання власника телеканалу в інформаційну політику мовника, а по суті - цензура. Стаття 171 кримінального кодексу. Якщо буде доведено, що Фірташ справді є власником каналу, а акції його не закладені в "Газпромі", - зазначив нардеп.

Друге порушення - законодавство про вибори, оскільки підтримка, або не підтримка називається політичною агітацією і може здійснюватися на підставах договорів та відповідних платежів. 

"Є ціла низка інших порушень, які випливають з заяв Фірташа. Ми вимагаємо в ГПУ пояснити, на яких підставах ЗМІ підтримують тих, чи інших політиків, які кошти за це отримувались. Вимагаємо негайної реакції ГПУ", - заявив народний депутат.

Також Княжицький попросив нардепів з комітету з питань законодавчого забезпечення свободи слова максимально пришвидшити розгляд законопроекту про прозорість медіавласност.

"Оскільки, крім усних заяв Фірташа, немає інших доказів, що канал, який, за його словами, належить йому, або інші ЗМІ, не котролюються іноземними структурами та не втручаються в українську політичну діяльність на шкоду її політичному життю", - підсумував він.