Українські користувачі Facebook вимагають у Цукерберга боротися з російською цензурою

Користувачі українського сегменту Facebook збирають лайки, щоб змусити Марка Цукерберга звернути увагу на дії російського адміністрації соцмережі та відкрити офіс в Україні

Про це повідомляє Еспресо.TV.

14 травня засновник найпопулярнішої у світі соцмережі Facebook Марк Цукерберг анонсував проведення онлайн конференції, під час якої він відповідатиме на усі запитання.

"Це можливість для мене почути думку всієї спільноти про те, як нам краще служити вам", - написав він у себе на сторінці.

Щоб обрати найкращі запитання Цукерберг запропонував залишати їх під своїм постом та голосувати лайками. На найпопулярніші питання він відповість особисто.

Українські користувачі соцмережі вирішили скористатись цією можливістю та запитати Цукерберга, чому в Україні досі немає представництва Facebook, але воно є на території Росії. Через це багато сторінок та постів українців у соцмережі, що стосуються ситуації на Донбасі або політики Росії, виявляються забаненими або видаленими. Як відомо, український сегмент Facebook курує російський менеджмент.

Саме тому користувач Facebook Григорій Купершмідт від імені усіх українських користувачів написав під постом Цукерберга звернення.

"Марк, останнім часом я бачу багато повідомлень про несумлінне блокуванні/бани, ймовірно, в результаті масових скарг підроблених аккаунтів користувачів.

Особливо щодо Facebook-акаунтів багатьох відомих проукраїнських блогерів і повідомлення про поточний російсько-український конфлікт", - написав він.

Як приклад, Купершмідт навів фото дівчинки, яке було заблоковане через масові скарги на "наготу".

Користувачів просять ставити лайки, щоб Цукерберг звернув увагу на особливе ставлення російського керівництва до українських користувачів та розглянув питання щодо відкриття офіційного представництва в Україні. Станом на 12 травня це питання набрало вже понад 12 300 лайків.

Наприклад, проти українського політолога Юрія Романенка слідком РФ порушив кримінальну справу нібито за заклики до вбивства російських журналістів. Він 5 квітня розмістив текст конференції на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook під заголовком "Як ми в Гарварді про Україну дискутували". У цьому пості російські слідчі побачили "деструктивні заклики, які схиляють посадових осіб Збройних сил України здійснювати масові вбивства громадян Російської Федерації з числа російських журналістів у зв'язку із здійсненням ними своєї службової діяльності".

Також у Facebook адміністрація забанила сторінку українського письменника Андрія Бондаря, який влаштував поетичний флешмоб "Че там у хохлов". Бондар розмістив на сторінці вірш, на який поскаржились десятки російських користувачів. Саме через масові звернення керівництво соцмережі було змушене закрити сторінку письменника.

Крім того, у травні на день була заблокована сторінка журналіста російського видання "Ехо Москви" Сергія Пархоменко за "антиросійський" пост про збитий у небі над Донбасом малайзійський літак.