​Корпорацією "АТБ" насправді володіють офшори - ЗМІ

Корпорацією "АТБ", яка володіє найбільшою в Україні мережею однойменних супермаркетів, а також ще рядом підприємств, мережу офшорних компаній

Про це йдеться в матеріалі «Останні гастролі "АТБ», опублікованому виданням "Главком", інформує Еспресо.TV.

Зокрема, видання вперше публікує повну структуру власності "АТБ", згідно з якою фізичні особи володіють лише незначними частками в капіталі підприємств. А ключовим співвласником є «офшорні компанії» на Кіпрі і Британських Віргінських островах.

Відповідно до публікації, в структуру корпорації входять 16 основних підприємств. Це ТОВ "АТБ-Маркет", ТОВ "Кондитерська фабрика "Квітень", ТОВ "СК "Восход", ТОВ "М'ясна фабрика" Фаворит плюс", ТОВ"АТБ-Інвест", ТОВ"АТБ-Торгстрой", ТОВ "Ріал Істейт", ТОВ "ТД "Фаворит", ТОВ "Рітейл-Девелопмент", ТОВ "Фірма" Еліна ", ТОВ "Істрейт" і 4 кримських компанії: ПП "Керчмаг", ПП" Ессо-Крим", ТОВ "В-Траст" , ТОВ "Інвестиційна будівельна компанія".

Деякі з компаній є засновниками інших членів холдингу. Також серед засновників головних підприємств - фізособи Євген Єрмаков, Віктор Карачун, Геннадій Буткевич, в одній з кримських підприємств співзасновниками є Сергій Ананьєв і Віталій Бібік.

Співзасновниками більшості компаній з вирішальною часткою статутного капіталу є офшори. Серед них Тагіш Ентерпрайзис Лімітед (Кіпр), Олберг Лімітед (Кіпр), Вег Холдінгс Лімітед (Кіпр), Велс Холдінгз Лімітед (Британські Віргінські острови), Ріаніс Холдінгс Лімітед (БВО).

Автори матеріалу посилаються на пояснювальну записку до законопроекту 2689 про націоналізацію "АТБ", згідно з якою "за даними спецслужб", у структурі власності нібито присутня частка російського олігарха Костянтина Малофєєва - відомого прихильника східно-українського сепаратизму.

"Офіційно всюди видається, що власниками АТБ є Геннадій Буткевич, Євген Єрмаков та Віктор Карачун. Колись, можливо, так і було. Але, якщо вірити державним реєстрам, в останні роки основними власниками всієї мережі різних фірм, пов'язаних з "АТБ", є офшорні компанії. В основному, зареєстровані на Кіпрі. А, як відомо, за кіпрськими компаніями часто ховаються справжні, і українські, і російські власники. Чи насправді серед них Малофєєв - повинні з'ясовувати правоохоронці та спецслужби як мінімум кількох країн " , - сказано в матеріалі.

Видання також публікує копію депутатського запиту ряду народних депутатів до правоохоронних органів, а також у Мінфін і Держфіскальну службу, згідно з яким "АТБ" може бути причетна до ухилення від сплати податків на суму 2,455 млрд. грн. з використанням низки компаній-прокладок. Серед них ТОВ "Київ Контракт", ПП "Мікс-Арт", ТОВ "ПІКАССОФТ", ТОВ "Юта Енерджі Груп", ТОВ "АС Білдерн Компані", ТОВ "Олімпік-Н", ТОВ "Меркюрі ЛДТ". За даними народних депутатів, це можуть виявитися чисто фіктивні компанії. Їх сумнівний статус підтверджується і даними з Єдиного держреєстру підприємств, додають автори матеріалу.