У Британії вишили 13-метровий гобелен "Велика хартія вольностей"

До створення 13-метрової вишивки зі скріншотом статті "Велика хартія вольностей" долучилося 200 осіб, зокрема і Едвард Сноуден

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Mashable.

Використовуючи свої зв'язки, британський дизайнер та художниця долучила до створення 13-метрової вишивки близько 200 осіб, включно з багатьма впливовими особистостями. Серед них Едвард Сноуден, Джуліан Ассанж, засновник "Вікіпедії" Джиммі Вейлз і відомий музикант Брайан Іно.

За її задумом, один з перших документів, що описує громадянські свободи, мали відтворити ті люди, які ці свободи в тій чи іншій формі захищають.

Полотно представляє собою копію скріншота статті з "Вікіпедії", що присвячена Великій хартії вольностей - грамоті, яку підписав у 1215 році англійський король Іоанн Безземельний.

Документ захищав юридичні права вільного населення середньовічної Англії. Він надавав різні привілеї лицарству, верхівці вільного селянства та міським органам самоврядування, а також його використовували для обґрунтування права парламенту контролювати дії королівської влади. З часом хартія стала символом політичної свободи та боротьби проти королівського деспотизму.

Для того, щоб створити полотно, Корнелія роздрукувала сторінку з "Вікіпедії" на тканині, розділила її на 87 фрагментів і розіслала їх усім учасникам. Більшу частину роботи виконали 40 тюремних в'язнів, яких спеціально навчали вишиванню.

Едварду Сноудену та Джуліану Ассанжу дісталася набагато простіша робота. Перший вишив лише слово "свобода", а другий - "незалежність". На всю картину учасники витратили близько року. 

Нагадаємо, що майстриня з Івано-Франківська вишила рекордне полотно зі словами гімну України.