У Польщі на річницю депортації кримських татар запалять 600 свічок у формі тризуба

У Варшаві в неділю відзначать 71-ші роковини депортації татар з Криму

Про це пише Еспресо.TV із посиланням на "Укрінформ"

У пам’ять про сталінський терор проти кримськотатарського народу поблизу Посольства України у Польщі запалять 641 свічку, які викладутьу формі карти Криму в середині якого будуть тризуб і тарак-тамга - татарський герб.

"У Польщі зараз вимушено перебуває 641 татарин з Криму. Ми запалимо стільки ж свічок як надію на повернення колись додому", - повідомив голова фундації "Крим" Різа Асанов

За його словами, під час запалення свічок на великому телеекрані транслюватиметься трейлер художнього фільму "Хайтарма" з кадрами про трагічні події травня 1944 року, коли кримських татар примусово виселяли з півострова. 

Також він наголосив, що у Варшаві пройде марш солідарності з Україною.

"Сьогодні ситуація в Україні, на жаль, не змінюється на краще: Крим окуповано, а на сході у зв’язку з агресією Росії щодня гинуть люди. Українцям надзвичайно складно, і в цей складаний для них час хочемо показати, що вони не самі, хочемо продемонструвати нашу підтримку і солідарність з ними",- заявляють організатори маршу з Євромайдану-Варшава.

Нагадаємо, національний лідер кримських татар Мустафа Джемілєв наголосив, що російська влада Криму намагається знайти привід для того, щоб заборонити проводити мітинг у Сімферополі до річниці депортації 18 травня.

Пізніше стало відомо, що "влада" Криму таки заборонила проводити акцію пам'яті.