Експерт розповів, чому Росії вигідно "розхитувати" ситуацію у Македонії

Росія не здатна розхитувати ситуацію у Македонії за допомогою організації масових акцій, але зацікавлена у дестабілізація обстановки у країні іншими способами

Можна говорити про зацікавленість Росії у Балканах, але організація масових мітингів не у стилі Кремля. Таку думку в ефірі Еспресо.TV висловив український політолог Сергій Таран. 

"Навряд чи можна говорити про те, що Росія взагалі здатна робити подібні речі. Тому що її інструментами зовнішньої політики завжди були армія і газова труба. Про організацію якихось акцій протестів чи подібних інших речей пов’язаних з політикою... боку Росії не йшлося, тому що вона просто не вміє це робити", - підкреслив він.

Проте проведення спецоперацій, як це було минулого тижня у Куманово, Кремлю до снаги. Нагадаємо, що минулого тижня у місті Куманово сталась збройна сутичка між поліцією та албанськими бойовиками

"Є очевидним той факт, що усі так чи інакше зацікавлені у Балканах. Для Росії Балкани це дуже важливий стратегічний регіон, через який вона надіється залізти всередину європейської спільноти і дестабілізувати обстановку там так само, як вона намагається залізти через Донбас в Україну", - вважає експерт.

Однак, якщо у Македонії розіграють "етнічну карту", це може стати значною проблемою. Кремль у такому сценарії зацікавлений. Так само, як був зацікавлений у питанні мови в Україні. Саме на це Росія завжди робить акцент.

"Безперечно, для Росії завжди було важливо, щоб в Україні постійно була розмова навколо мовних питань. Щоб політики сперечались щодо того, в яку церкву ходити, якою мовою розмовляти, в яку цивілізацію інтегруватись. Якщо б питання ідентичності домінувало в Україні, то у неї ніколи б не було шансів зробили європейський вибір або будь-які реформи, тому що політики б говорили про інше", - зазначив Таран.

Нагадаємо, що на Майдан у Македонії вийшли понад 20 тисяч мітингувальників. Опозиція планує долучити до столичної акції близько 70 тисяч осіб. Вони вимагають відставки уряду та прем’єр-міністра Ніколи Груєвського.

Читайте також: Бойовики в Македонії і "Турецький потік"