Генпрокуратура готується передати до суду справу про розгін Майдану

Генпрокуратура найближчим часом передасть до суду кримінальну справу стосовно двох заступників екс-командира київського батальйону "Беркут" Сергія Кусюка, яким інкримінують причетність до силового розгону Майдану в ніч на 30 листопада 2013 року

Про це повідомив начальник управління спецрозслідувань Сергій Горбатюк, передає Еспресо.TV з посиланням на Укрінформ.

"Найближчим часом збираємося передати до суду справу по силовому розгону Євромайдану в ніч на 30 листопада 2013 року. У ній фігурують два командири рот та два заступники командира київського полку "Беркут". Командир цього полку Сергій Кусюк втік і перебуває в розшуку. Зараз підозрювані знайомляться з матеріалами і перебувають під домашнім арештом", - сказав він.

За словами Горбатюка, на своїх посадах в уже реорганізованому батальйоні підозрювані працювали до останнього часу. А один із заступників Кусюка навіть став командиром "спеціального полку міліції".

"Це той самий підрозділ "Беркута", якому просто змінили назву. З одного боку, можна говорити, що людина невинна, доки нема вироку. А з іншого - ці керівники спецпідрозділу міліції, не маючи відповідного рішення суду, 30 листопада дали незаконний наказ витіснити студентів, що закінчилося масовим побиттям. Як на мене, ці люди не повинні займати керівні посади і за поданням слідчих суд відсторонив їх від роботи. Але в УМВС Києва вважають, що ніхто інший не здатен забезпечити порядок у місті й клопочуть суд про надання можливості їм вийти на роботу", - зазначив керівник управління спецрозслідувань.

"Хоча я не розумію, як вони можуть працювати на своїх посадах, коли не тільки обґрунтовано підозрюються у вчиненні тяжких злочинів, а й не надають всієї інформації  слідству і не сприяють тому, щоб підлеглі надавали свідчення? По суті, ми займаємося тим, що повинно вирішуватися керівництвом цих органів автоматично без нас", - резюмував Горбатюк.

Нагадаємо, по епізоду розгону студентського Майдану повідомлено про підозру Захарченку, Клюєву, Сівковичу, Попову, Коряку, Федчуку, Маріненку, командиру полку "Беркут" Кусюку, двом його заступникам і сімом командирам рот.

Як відомо, справа екс-голови КМДА Олександра Попова вже слухається в суді.