Кабмін в секретному звіті назвав "провали", через які звільнив головного податківця Білоуса

Акт перевірки Кабміном діяльності екс-голови Державної фіскальної служби Ігоря Білоуса показав неефективність його роботи

Про це повідомляє "Радіо Свобода" з посиланням на засекречений висновок уряду, передає Еспресо.TV.

У звіті йдеться про роботу Державної фіскальної служби з часу призначення Білоуса та його заступників Володимира Хоменка та Анатолія Макаренка 6 червня до моменту відставки 23 лютого 2015 року.

Тільки за час роботи комісії було отримано та опрацьовано 250 звернень від представників бізнесу щодо роботи Білоуса та його команди. При цьому у розслідуванні зазначається, що 52 відгуки відносно роботи ДФС були схвальними, але "з однаковим дослівним змістом", тому комісія не взяла цю інформацію до уваги.

Зокрема на своїй посаді Білоус не спромігся створити державний орган з чіткою, логічною та контрольованою управлінською вертикаллю, що призвело до створення надзвичайно "неефективної системи управління". 

Також Білоус мав хронічні конфлікти через митницю. Всередині структури ДФС був конфлікт між двома керівниками, самим Білоусом та його заступником Анатолієм Макаренком, який відповідав за митницю.

Зокрема, комісія встановила, що Білоус відмовляв у призначенні кандидатур на посади, пов’язані з митницею, подані Макаренком. В той же час він "двічі не відреагував на службові записки Макаренка А.В. щодо необхідності відсторонення начальника Волинської митниці ДФС Андрейківа А.І.".

Ще екс-голова ДФС не спромігся побороти старі схеми відшкодування ПДВ.

Також, як зазначає видання він не зміг стягнути борг із Коломойського. Податкова за Білоуса не застосовувала жодних санкцій щодо найбільшого боржника ПАТ "Укрнафта" для стягнення боргів, які на початок року становили 1,7 мільярда гривень.

Серед інших претензій Кабміну - погіршення адміністрування податків, податкова заплющувала очі на ухилення від оподаткування, податкова продовжувала "кришувати" схеми. У звіті комісії досить детально говориться про "кришування" схем ухилення від оподаткування та фіктивного підприємництва, в тому числі оперативними та слідчими підрозділами.

Також Білоус, згідно звіту, провалив боротьбу з корупцією всередині ДФС.

Із 364 повідомлень про можливі правопорушення податківців, що надійшли на "гарячу лінію", тільки за трьома було відкрито кримінальне провадження в 2014 році – тобто, менше ніж в 1% випадків. Ще 19 осіб було притягнено до дисциплінарної відповідальності, а 62 особам "винесено офіційні застереження" щодо неприпустимості дій, які можуть привести до корупції.

Ще, як пище "Радіо Свобода" всі схеми нелегального виробництва та обігу нелегальних підакцизних товарів залишилися працювати. Працюють, наприклад, підпільні цехи з виробу фальсифікованих лікеро-горілчаних виробів.

Більш того, частини території Донецької області, які не контролюються центральною владою, стали для України власним "Придністров’ям" – тобто територією, на якій процвітає нелегальне виробництво та контрабанда підакцизними товарами. Частину такої контрабанди виявляють українські податківці та порушують кримінальні справи.

І остання з претензій - податкова не в змозі розслідувати кримінальні справи. Дуже маленький відсоток кримінальних справ, які веде податкова, доходить до суду з обвинувальним актом. У період із 1 червня 2014 року до 28 лютого 2015 року ця частка складала тільки 6%. В цілому за 2014 рік вона становила 10%.

"Економічний ефект від заходів оперативних підрозділів податкової міліції є взагалі мізерним", – сказано у звіті комісії.

  • Нагадаємо, Білоус був змушений подати у відставку з посади керівника ДФС в лютому цього року.
  • Його відставці передувало службове розслідування щодо неналежного виконання ним та його заступниками службових обов’язків.
  • Нещодавно повідомлялося, що звільнений Ігор Білоус може очолити Фонд держмайна.