Протести в Македонії: На місцевий Майдан тепер вийшли десятки тисяч прихильників прем'єра

У понеділок в столиці Македонії десятки тисяч людей взяли участь у мітингу на підтримку прем'єр-міністра Ніколи Груєвського

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на ВВС.

Перед присутніми біля будівлі парламенту країни виступив сам Груєвський, в черговий раз відкинув звинувачення в корупції.

Напередодні приблизно така ж кількість людей мітингували в Скоп'є з протилежними гаслами - за відставку уряду.

Частина опозиціонерів розбила на ніч наметовий табір біля урядових будівель, і кілька сотень людей продовжили акцію протесту в понеділок паралельно з проурядовим мітингом.

Раніше лідер опозиційного руху з Соціал-демократичного союзу Македонії Зоран Заєв пообіцяв, що протест буде "мирним і ненасильницьким". Проте учасники не покинуть столичну площу до відставки уряду і прем'єр-міністра Ніколи Груєвського. Крім того, опозиційні сили вимагають формування коаліційного кабінету.

За словами опозиції, влада повністю корумпована та шпигує за 20 тисячами політичних опонентів, прослуховуючи телефонні розмови. Записи нещодавно було оприлюднено.

Водночас прем'єр у відставку не збирається. Ще раніше Груєвський пообіцяв організувати у понеділок антиакцію на підтримку діючого уряду.

"Заєв - маріонетка, яка виконує чужий сценарій", - заявив він.

Експерти називають кілька причин "македонської кризи"

По-перше, це ризик позбутися статусу кандидата в ЄС через суперечку з Грецією навколо назви республіки. Замість пошуку компромісу "влада зайнялися розпалюванням націоналізму", вважає македонський спеціаліст Рісто Поповський.

По-друге, Росія вважає це спробою зірвати проект "Турецький потік". Під час візиту у Белград в п'ятницю голова МЗС Росії Сергій Лавров звинуватив Захід у підготовці кольорової революції в Македонії, яка не приєдналася до санкцій проти Росії. Цю ж тему активно розганяють російські пропагандистські ЗМІ. 

Читайте також: Бойовики в Македонії і "Турецький потік"

По-третє, це міжетнічні протиріччя. Нагадаємо, що минулого тижня у місті Куманово сталась збройна сутичка між поліцією та албанськими бойовиками. Влада Македонії назвала інцидент спробою дестабілізувати ситуацію у республіці, а опозиція звинуватила уряд у інсценуванні з метою відвернення уваги від гострої кризи у країні. На аудіозаписах опозиції, начебто, чутно, як чиновники домовляються про маніпуляції з результатами голосування.

Після інциденту в Куманово у відставку подали голова МВС Гордана Янкуловська і керівник таємної поліції Сашо Міялков. Саме вони частіше за інших фігурували в оприлюднених опозицією записах прослуховування. Ще однією з причин могли стати дані про закулісні переговори силовиків з албанськими бойовиками, котрі скоїли напад у Куманово.

У свою чергу, український політолог Сергій Таран в ефірі Еспресо.TV висловив думку, що Росія не здатна розхитувати ситуацію у Македонії за допомогою організації масових акцій, але зацікавлена у дестабілізація обстановки у країні іншими способами.

"Є очевидним той факт, що усі так чи інакше зацікавлені у Балканах. Для Росії Балкани це дуже важливий стратегічний регіон, через який вона надіється залізти всередину європейської спільноти і дестабілізувати обстановку там так само, як вона намагається залізти через Донбас в Україну", - розповів експерт в ефірі Еспресо.TV.