Рада дозволила Україні поки не повертати зовнішні борги

Верховна Рада підтримала проект закону 2898, який надасть уряду право, в разі необхідності, припинити виплати власникам міжнародних боргових зобов'язань

За відповідне рішення проголосували 256 народних депутатів, передає Еспресо.TV

"Україна знаходиться у важкій економічній ситуації, і питання виплати міжнародних боргових зобов'язань - це питання справедливості. Надзвичайної борговим навантаженням України" зобов'язана "попереднього режиму Віктора Януковича. За час його правління обсяг боргів України збільшився на $ 40 млрд. У той же час виплати тільки за валютними борговими зобов'язаннями протягом наступних 4 років становлять близько $ 30 млрд. Це включає і обслуговування, і повернення боргу. І питання справедливості щодо українського населення - знизити таку надзвичайну боргове навантаження ", - йдеться в законопроекті

Кабмін зазначає, що $ 17,5 млрд. Україна надасть МВФ (у разі здійснення реформ), ще $ 7,2 млрд. Уряд очікує у форматі фінансування з боку двосторонніх партнерів і міжнародних фінансових організацій.

"Але важливо, щоб власники наших боргових зобов'язань також внесли свій внесок у ці зусилля. Отримавши підтримку $ 3,1 млрд., Ми оплатили $ 2,4 млрд. І тому $ 15,3 млрд. - Це зменшення тягаря на платіжний баланс за наступні 4 роки, яку ми очікуємо за результатами переговорів з нашими міжнародними комерційними кредиторами шляхом реструктуризації боргів. Без потужної участі комерційних кредиторів Україна не зможе стабілізувати ситуацію і повернутися до економічного зростання в 2016 ", - наголошується в документі

"Для захисту інтересів українського народу уряд України сьогодні вносить до Верховної Ради проекти законів, які дають уряду право призупинити виплати за деякими зовнішніми зобов'язаннями державних та гарантованого державою боргу України, зазначеного в додатку до відповідної постанови Кабміну. ​​А в разі атаки недобросовісних кредиторів в Україні цей мораторій захищає активи держави і державного сектора ", - підкреслюють в уряді.

Як наголошується, будь мораторій, оголошений відповідно до нового закону, в майбутньому не вплине на двосторонні та багатосторонні боргові зобов'язання України, також і не впливатиме на внутрішні зобов'язання.
"Дія закону направлено на ті зовнішні суверенні прямі і гарантовані зобов'язання, позначені по периметру (крім двох державних банків і" Укрзалізниці "), - йдеться в заяві.

Раніше повідомлялося, що кредитори не хочуть списувати частину боргу України, хоча і задоволені бажанням Києва прискорити переговори про реструктуризацію боргу. Проте в комітеті кредиторів повторили, що мають заперечення щодо будь-якого списання основної суми заборгованості.

Україна розраховує на реструктуризацію $ 23 млрд. Зовнішнього боргу. Уряд прагне зробити це до червня, коли Міжнародний валютний фонд планує обговорити надання Україні другого траншу кредитної програми.
Українська сторона звинувачує найбільших кредиторів у затягуванні переговорів, ті натомість стверджують, що Київ не хоче прийняти їхні умови.
Також глава Мінфіну України Наталія Яресько заявила, що переговори з реструктуризації зовнішнього боргу України тривають "складніше, ніж очікувалося".
А екс-міністр фінансів США Лоуренс Саммерс написав, що Україна повинна зайняти жорстку позицію в переговорах з приватними кредиторами, які займають егоїстичну і неконструктивну позицію, аж до дефолту за своїми зобов'язаннями.