Вчені з’ясували, навіщо потрібен секс з чоловіками

На думку науковців, для розмноження багатоклітинних організмів велика кількість самців не потрібна. Але секс важливий для еволюції та виживання виду

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на The Washington Post.

Секс брудний, неефективний метод відтворення, але більшість багатоклітинних організмів еволюціонували лише завдяки партнеру іншої статі. Різні види використовують неефективне статеве розмноження, тому що цей процес дає еволюційні переваги.

У новому дослідженні вивчались 50 поколінь жуків (що розмножувались протягом 10 років), завдяки якому вдалось з’ясувати, що статевий відбір - акт вибору одного потенційного партнера з-поміж інших - це важливо для виживання виду.

Одна група жуків розмножувалась випадковим чином, а у іншій самкам пропонували одного самця. Через 10 поколінь інбридингу (близьких зв’язків родичів) жуки вимерли. Це тому, що вони мали більшу кількість небезпечних мутацій в генетичному коді. Через споріднені стосунки ці "помилки" швидко накопичились та викликали вимирання виду.

Із суто біологічної точки зору, існування чоловічої статі потрібне лише для одного - коли приходить час для створення нового покоління,  самці лише передають генетичний матеріал, потрібний для відтворення.

"Майже всі багатоклітинні види на Землі відтворюються за допомогою сексу, але його існування нелегко пояснити, тому що секс несе великі навантаження, найбільш очевидним з яких є те, що тільки половина з потомків  - жіночої статі - насправді виробляють потомство", - заявив провідний автор дослідження професор Метт Гейдж з Університету Східної Англії.

Більш ефективною була б система, де кількість жіночих статей перевищувала кількість чоловічих. Це було б набагато ефективнішим способом відтворити більше нащадків.

Звичайно, багато чоловічих особин беруть активну участь у вихованні своїх дитинчат – пінгвіни, морські коники і люди. Але у більшості випадків чоловіки не що інше, як паразитарні виробники сперми, тому дослідники намагались зрозуміти, чому у природі кількість самців та самок складає приблизно 50 на 50.

Головне пояснення цього феномену  - секс дозволяє завдяки статевому відбору значно покращити вид. Вибір самкою найкращого з самців робить генетичний результат набагато ліпшим, ніж коли секс відбувається випадковим чином.