Яценюк пояснив, навіщо Україні мораторій на зовнішні борги

Арсеній Яценюк пояснив, чому Україна хоче ввести мораторій на виплату зовнішніх боргів

Про це прем'єр пояснив під час виступу у Верховній Раді, передає Еспресо.TV.

"Йдеться про приватних кредиторів, які є тримачами зовнішніх боргів України. Ця боргова операція, яка проводиться урядом разом з кредиторами, не має жодного негативного впливу на українські банки. Навпаки, після проведення цієї операціїї борги будуть меншими", - заявив Яценюк.

"Ми просимо у наших зовнішних приватних кредиторів прислухатись до пропозиції уряду України і реструктуризувати борги, якими володіють приватні кредитори на умовах, які запропонував український уряд ... Зараз уряд просить вас (Верховну Раду, - ред.) надати право Кабміну на введення мораторію на зовнішні виплати України за борговими зобов'язаннями перед винятково приватними кредиторами", - уточнив прем'єр.

За словами Яценюка, від цієї реструктуризації Україна повинна отримати дохід на суму близько 15 млрд. дол. США.

"Думаю, що з боку приватних кредиторів України повинні бути зроблені реальні кроки щодо допомоги українському народові подолати російську агресію, стабілізувати економічну ситуацію і насправді стати європейською державою з європейським стилем життя", - заявив Яценюк.

Нагадаємо, сьогодні Кабмін вніс у Верховну Раду проект закону, який надасть уряду право, у разі необхідності, припинити виплати власникам міжнародних боргових зобов'язань.

Пізніше Верховна Рада 256 голосами підтримала законопроект.

Раніше повідомлялось, що кредитори не хочуть списувати частину боргу Україні, хоча і задоволені бажанням Києва прискорити переговори про реструктуризацію боргу. Проте  в комітеті кредиторів повторили, що мають заперечення щодо будь-якого списання основної суми заборгованості.