Американська розвідка розсекретила листування бен Ладена

Управління директора Національної розвідки США розсекретило 103 документи, які були знайдені в будинку колишнього лідера "Аль-Каїди" Усами бен Ладена після його вбивства

Про це повідомляє Еспресо.TV із посиланням на CNN.

Серед опублікованих матеріалів - листування терориста з членами сім'ї, іншими керівниками "Аль-Каїди" та інших терористичних угруповань. Крім того, було оприлюднено список англомовних книг, аналітичних доповідей і американських урядових документів, що зберігалися в електронній бібліотеці бен Ладена.

Ісламський фундаменталіст зібрав цілу колекцію книг, пов'язаних з конспірологією, в тому числі про масонів, ілюмінатів. Одна з таких книг присвячена теорії, згідно з якою теракт 11 вересня - справа рук самих американців.

Крім того, судячи з листування, бен Ладен був турботливим батьком 20 дітей і люблячим чоловіком чотирьох дружин. Він писав про те, як "його серце з нетерпінням чекає" весілля сина Халіда.

Як випливає з розсекречених матеріалів, "терорист номер один" до кінця життя ставив головним пріоритетом "Аль-Каїди" вбивство американців, а не створення ісламської держави. Так, в недатованому листі він закликав джихадистів в Північній Африці сконцентруватися на теракти в американських посольствах і компаніях в Того і Сьєрра-Леоне. Своїм прихильникам в Ємені він також говорив про те, що замість нападів на місцевих силовиків бойовикам слід сконцентруватися на американцях.

Крім цього, лідер "Аль-Каїди" визнавав збиток угруповання від ударів американських безпілотників, які, за його словами, "виснажують і тривожать" бойовиків. Він навіть порадив терористам переходити афгано-пакистанський кордон тільки в похмурі дні.

Бен Ладен також піднімав питання впливу зміни клімату на мусульманський світ і торкнувся проблеми продовольчої безпеки. Він дав своєму помічникові докладні вказівки з приводу того, як ефективніше зберігати пшеницю.

Усама бен Ладен перебував у списку найбільш розшукуваних терористів ФБР з 1998 року. Він був знищений в результаті операції американського спецназу проти ночі на 2 травня 2011 року на віллі в Абботабаді.