Документ: Уряд визначив 50 найбагатших держпідприємств

В Кабінеті міністрів підготували розпорядження, яким затверджується перелік 50 найбільших підприємств державного сектору економіки за розміром активів

Про це йдеться у відповідному документі Кабінету міністрів, повний текст якого є у розпорядженні Еспресо.TV

За інформацією Еспресо, розпорядження Кабміну було підготоване згідно рекомендацій Міжнародного валютного фонду (МВФ). Перелік має допомогти уряду проводити аудити відповідних підприємств, а також готувати необхідні з них до приватизації.

Так, згідно документу, "найбагатшим" держпідприємством у 2014 році стала НАК "Нафтогаз України". Чистий прибутк компанії від реалізації продукції склав 72,6 млрд грн. Також не бідують залізниці. До прикладу "Одеська залізниця" минулоріч заробила 9,1 млрд грн, "Південно-Західна залізниця" - 9,9 млрд грн, а "Південна залізниця" - 7,3 млрд грн.

Енергетична компанія "Укренерго" "чистими" у 2014 році мала 1 млрд грн, а "Міжнародний аеропорт Бориспіль" лише 1,6 млрд грн.

Водночас "Укрпошта" та літакобудівне підприємство "АНТОНОВ" заробили по 3,7 та 3,3 млрд грн відповідно.

"ОДЕСЬКИЙ ПРИПОРТОВИЙ ЗАВОД", який все ніяк не приватизують, у минулому році "наторгував" на 5,4 млрд грн.

Поміж іншого в документі вказуються і середні зарплати по кожному підприємству. Найбільше отримують співробітники "Украспецекспорт" - 20,3 тис. грн, на другому місці - "Украероруху" - 15,3 тис. грн, на третьому - ДП "Вугілля України" - 14,8 тис. грн. Працівники "Чорнобильської АЕС" отримують в середньому по 10,8 тис. грн. Також непогано заробляють в "Енергоатомі" - 9,6 тис. грн., при цьому, у порівнянні з ними, ті, хто працюють на "Нафтогаз" отримують на майже три тисячі менше - 6,8 тис. грн.