Доля пам'ятки на Поштовій: Треба змінити законодавство, щоб зберегти нашу історичну спадщину, - Княжицький

Голова Комітету Верховної Ради з питань культури та духовності Микола Княжицький пояснив, як, зокрема, вберегти археологічні знахідки від забудовників

Про це повідомляє Еспресо.TV.

"Ви бачите який абсурд тут відбувається: в країні взагалі не фінансують археологічні роботи і археологічні знахідки. Закон каже про те, що забудовник якому дали землю, повинен сам це фінансувати, а отже, якщо там щось знайдуть, то він же не буде зацікавлений за свої гроші припинити будівництво, в яке він вже вклав частину грошей. І такий саме абсурд ми бачимо тут: забудовник почав роботу, запросив археологів, вони знайшли унікальні артефакти, тут можна було б зробити чудовий музей, але забудовник хоче робити торгово-розважальний центр, а не прекрасний музей, а на музей немає грошей і держава ніколи грошей не давала", - пояснив ситуацію на Поштовій площі Києва Микола Княжицький. 

За словами голови Комітету з питань культури та духовності, для того, щоб вберегти історичну спадщину, потрібно змінити законодавство.

"Наше завдання змінити законодавство, щоб ми могли підтримати нашу історичну спадщину і, звичайно, отримати якусь комерційну вигоду, оскільки якісь кошти були вкладені. Але щоб це давнє старокиївське, староруське місце, яке тут було знайдене, не було втрачене. Ви подивіться на Поділ – тут поруч величезні будинки, той Хорошковський збудував, той ще якийсь олігарх, а під ними такі самі давньоруські городища, які вже ніколи ніхто не віднайде", - наголосив народний депутат.

За словами Миколи Княжицького, у стародавніх містах світу, закон давно охороняє археологічні знахідки.

"Якщо ви приїдете в будь-яке європейське місто, і не лише європейське, (Рим, Єрусалим, Стамбул), в будь-яке вічне місто, бо Київ є вічним містом, ви побачите в центрі огороджені території, де працюють археологи, студенти, відтворюють те, як те місто виглядало в той період. Тому тут, в Києві, ми могли б мати унікальне для досліджень, туризму місце. І для того, щоб такі місця можна було робити і треба створити закон, бо зараз це законом фактично не передбачено", - розповів голова Комітету з питань культури та духовності. 

20 травня на місці будівництва на Поштовій площі пройшло виїзне засідання Комітету з питань культури і духовності Верховної Ради.

Нагадаємо, навесні під час проведення ремонтних робіт на Поштовій площі на глибині 7 метрів археологи виявили цілу вулицю часів Київської Русі.

Сьогодні стало відомо, що розкопки цієї вулиці відновлять у червні.