Підліток з Великої Британії став мультимільйонером, бо зламав шкільний сервер

Школяр з британського міста Норфолк розробив власний ресурс для анонімного користуванням інтернетом, а через 10 років продав цей бізнес за 62 мільйони доларів

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на ВВС Україна.

Десять років тому, 16-річного школяра з Норфолку, що на сході Англії, дуже роздратувало, що в шкільній комп’ютерній системі був заблокований доступ до музики та інтернет-ігор. Хлопець захоплювався програмуванням і вирішив скористатися своїми знаннями, щоб зламати систему.

Джек Кейтор за один день створив власний сайт, що приховує "цифровий відбиток пальця" комп’ютера, скеровуючи запит через віддалений сервер, зазвичай розташований за кордоном, і дозволяє блукати інтернетом анонімно.

Підліток придумав для нього кумедну назву Hide My Ass (Гра слів: "Сховай мого віслюка" чи "Сховай мій зад").

За ці роки компанія НМА стала одним із найбільших у світі VPN-провайдерів без жодних зовнішніх інвестицій. Весь цей час фірма перебувала в одноосібній власності Кейтора.

Тепер її придбала міжнародна група розробки програмного забезпечення AVG. Вона отримала компанію з понад двома мільйонами клієнтів, щорічними продажами на 11 млн фунтів ($17 млн) і річним прибутком понад 2 млн фунтів ($3,1 млн). А пан Кейтор залишився на посаді директора компанії.

На початку компанія заробляла гроші через так званий "партнерський маркетинг" – простими словами, отримувала комісійні від онлайн-магазинів, коли хтось приходив до них через посилання із НМА і щось купував.

За місяць компанія мала вже сотні тисяч користувачів по всьому світові і річний дохід у 15 тис. фунтів ($23 тис.).

Пан Кейтор нині зізнається: "Я був дуже здивований, що мій сайт так швидко набув популярності в інтернеті. Адже в мене не було жодного бізнес-плану. Я просто запустив цей сайт, увесь в один день. Коли людям щось подобається, вони діляться одне з одним".

Компанія, що відтепер перебуває у власності AVG, приречена на подальший успіх, а пан Кейтор зауважує, що вона прославилась не тільки якісним сервісом.

"Назва також зіграла велику роль. Вона веселить людей – варто раз її почути, і ви вже її не забудете", – каже він.