Єдиний прижиттєвий портрет Шекспіра знайдено у книжці з ботаніки

Науковці знайшли зашифрований портрет у книзі з ботаніки та змогли розгадати код

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на ВВС Україна.

Ботанік і історик Марк Гріффітс зламав "мудрований шифр", аби дізнатися, що на гравюрі XVI століття зображений саме драматург.

"Так виглядав Шекспір, намальований за життя у розквіті сил", - вважає вчений.

Пан Гріффітс зробив своє відкриття, досліджуючи біографію відомого ботаніка Джона Джерарда (1545-1612), автора книжки "Трави, або загальна історія рослин".

Книжку на 1484 сторінки видали в 1597 році, вона вважається найбільшою працею про рослини, яку публікували в Англії.

Науковець каже, що збереглося тільки десять примірників, які містять титульну сторінку із гравюрою Вільяма Роджерса. До цього вважали, що чотири фігури на гравюрі є вигаданими персонажами.

За словами пана Гріффітса, він розшифрував декоративні елементи навколо фігур – геральдичні знаки та зображення рослин – і встановив їхні справжні імена.

Четвертий бородатий чоловік, який тримає квітку рябчика та качан кукурудзи – рослини, які за словами вченого, вказують на поему Шекспіра "Венера та Адоніс" і трагедію "Тіт Андронік".

Біля цього чоловіка, який має лавровий вінок, був "мудрований шифр аристократії часів Єлизавети", який після розшифрування дозволив визначити, що цей персонаж є Вільямом Шекспіром.

Едвард Вілсон з оксфордського коледжу Ворчестер пояснив, що він і Гріффітс витратили п’ять років на консультації з вченими у галузі латини і шекспірознавцями, перш ніж опублікувати роботу.

"Не думаємо, що хтось може з нами сперечатись з цього приводу", - заявив пан Вілсон. Вчені вказують, що це дійсно реальне зображення Шекспіра, а не стилізоване чи модифіковане.