Рада попередньо підтримала закон про Національну поліцію

Верховна рада підтримала Проект Закону про Національну поліцію (вiд 12.05.2015 № 7689/0/2-15 надано 15.05.2015)

За віджповідний законопроект пролосувало 264 народні депутатіи, передає Еспресо.TV.

Відповідний законопроект представляв у парламенті міністр МВС Арсен Аваков.

"Національна поліція буде окремим органом, діяльність якого координується і спрямовується кабінетом міністрів України, через міністра МВС. Витрати на новий орган будуть скорочені до мінімуму через впровадження електронних пограм та систем. Основним напрямком діяльності буде встановлення партнерських відносин з територіальними громадами в межах загальновизнаної в світі  системи "Комьюніті поліс", дозволить підвищити рівень прав та свобод людини, підтримання порядку та безпеки, наблизить  поліцію до європейської системи",- наголосив Аваков.

Народний депутат Антон Геращенко в свою чергу зазначив, що особливістю цього закону є те, що він в деталях пописує взаємовідносини між співробітниками правоохоронних органів і громадян України.

"Цей законопроект має зняти всі невеличкі конфлікти пов'язані з тим, що більшисть регламентуючих обставин між громадянами і МВС прописано в наказах, які невідомі суспільству. Цей закон дуже потрібен Україні",- наголосив Геращенко. 

Проект закону встановлює правові засади організації та діяльності національної поліції України, статус поліцейських, а також порядок проходження служби в національній поліції.

Згідно проекту закону, у складі Національної поліції функціонують:

1) кримінальна поліція;

2) патрульна поліція;

3) поліція охорони;

4) спеціальна поліція;

5) поліція особливого призначення.