Рада звинуватила Росію у порушенні прав людини у Криму

Верховна Рада України підтримала проект постанови №2765 "Про затвердження заяви про відступ України від зобов'язань, визначених Конвенцією про захист прав людини та основних свобод, Міжнародним пактом про громадянські і політичні права та Європейською соціальною хартією"

За відповідне рішення проголосувало 249 народних депутатів, передає Еспресо.TV.

У заяві Верховної Ради України йдеться:

1. У зв'язку з анексією і тимчасовою окупацією Російською Федерацією невід'ємної частини території України - АР Крим та міста Севастополя, здійсненої в результаті збройної агресії проти України, повну відповідальність за дотримання прав людини та виконання відповідних міжнародних договорів на анексованою і тимчасово окупованій території України несе Російська Федерація.

2. Враховуючи збройну агресію РФ проти України за участю як регулярних Збройних сил Російської Федерації, так і незаконних збройних формувань, керованих, контрольованих і фінансованих Російською Федерацією, на територіях окремих районів Донецької та Луганської областей України з квітня 2014 підрозділи Служби безпеки України, Міністерства внутрішніх справ та Збройних Сил України здійснюють антитерористичну операцію, яка є складовою реалізації невід'ємного права України на індивідуальну самооборону України від агресії в розумінні статті 51 Статуту ООН. Російська Федерація як держава, фактично окупувала і контролює частину Донецької та Луганської областей, відповідає за дотримання і захист прав людини на цих територіях як з міжнародного гуманітарного права, так і по міжнародному праву прав людини.

3. Триваюча збройна агресія Російської Федерації проти України, яка супроводжується вчиненням військових злочинів і злочинів проти людяності як регулярними Збройними Силами Російської Федерації, так і незаконними збройними формуваннями, керованими, контрольованими і фінансуються Російською Федерацією, становить суспільну небезпеку, яка загрожує життю нації в розумінні пункту 1 статті 4 Міжнародного пакту про громадянські і політичні права, пункт 1 статті 15 Конвенції про захист прав людини та основних свобод.

4. З метою забезпечення життєво важливих інтересів суспільства і держави в умовах збройної агресії Російської Федерації Верховна Рада України, Кабінет міністрів України та інші органи державної влади змушені приймати нормативні рішення, які складають певний відступ від зобов'язань України по Міжнародному пакту про громадянські і політичні права і Конвенції про захист прав людини та основних свобод та ін.

Також Рада інформує генерального секретаря ООН і генерального секретаря Ради Європи про стан безпеки ситуації в Донецькій і Луганській областях та про зміну території, на яку поширюється відступ України від зобов'язань по Міжнародному пакту про громадянські і політичні права та Конвенції про захист прав людини та основних свобод.