Словаччина шукає для "Газпрому" варіанти газового транзиту в обхід Україні, - ЗМІ

Словацька газова компанія Eustream запропонувала альтернативний спосіб, який дозволить "Газпрому" постачати країни Центральної Європи після можливого припинення транзиту через Україну

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на газету "Коммерсантъ".

Мова йде про підвищення пропускної спроможності пункту Ланжгот з 67 млн ​​до 140 млн кубометрів на добу за рахунок побудови додаткової компресорної станції, що можна зробити до 2018 року. На думку Eustream, це збільшить ефективність транспорту газу між Ланжготом і австрійським Баумгартеном (основний хаб Центральної Європи) і "істотно зміцнить ліквідність газового ринку з мінімальними витратами".

Братислава пропонує різні варіанти, при яких країна збереже обсяги транзиту навіть у разі припинення поставок з України. Торік був запропонований газопровід Eastring зі Словаччини через Балкани до Туреччини потужністю 20 млрд кубометрів, який теоретично може стати відведенням "Турецького потоку".

"Пропозиція Eustream по збільшенню потужності в Ланжготе дозволить постачати в нормальному режимі Баумгартен за допомогою газу з Opal, коли поставки через Україну припиняться", - говорить Олексій Грівач з ФНЕБ.

Він зазначає, що якщо введені Єврокомісією обмеження на використання потужності Opal (зараз для "Газпрому" відкрито тільки 50%, інших постачальників на маршруті немає) будуть зняті, то за допомогою цього газопроводу через Чехію можна буде постачати російським газом Словаччину, Австрію, Угорщину, Словенію та Сербію, а також частково Італію.

З іншого боку, розширення потужностей в Ланжготе дозволить Словаччини та збільшити постачання газу Києву в тому випадку, якщо транзит російського газу через Україну припиниться. Зараз максимальна пропускна спроможність пункту Будінце на кордоні Словаччини та України становить 40 млн кубометрів на добу, що на 60% покриває потреби Києва в імпортному газі.

Серйозна небезпека загрожує Словаччині в тому випадку, якщо новий проект "Газпрому" "Турецький потік" омине країну - "Газпром" вже оголосив, що має намір до 2020 року припинити транзит через Україну.

Читайте також: Географія потенційних зрадників. Хто перший продасть Євросоюз Путіну

Нагадаємо, 20 квітня президент Петро Порошенко провів зустріч з президентом Словаччини Андреєм Кіскою. Український президент заявив, що Словаччина допомогла Україні зупинити монополію російського "Газпрому".

Слід зазначити, що більшу частину газу, яку Україна отримує реверсом з Європи постачається зі Словаччини.