Висновки медиків про причини загибелі людей 2 травня в Одесі розсекретять

Одеський окружний адміністративний суд зобов'язав Одеське обласне бюро судово-медичної експертизи оприлюднити експертні висновки про причини смерті потерпілих під час масових заворушень в Одесі 2 травня 2014 року

Про це повідомила координатор "Групи 2 травня" Тетяна Герасимова, передає Еспресо.TV з посиланням на Укрінформ.

Таким чином, суд задовольнив позов експертів і журналістів "Групи 2 травня", що здійснюють незалежне розслідування торішніх трагічних подій на Соборній площі та Куликовому полі.

"Одеський адмінсуд під головуванням Олега Глуханчука ухвалив цю постанову лише після скоєння кримінального злочину - хтось із посадовців, які мали доступ до документів, несподівано "злив" усі наявні акти судмедекспертизи з іменами та прізвищами загиблих в інтернет", - сказала Герасимова.

На її переконання, своїм рішенням окружний адмінсуд створив важливий прецедент: "Відтепер легше буде зняти гриф секретності з інформації низки інших резонансних кримінальних справ".

Герасимова нагадала, що ухваленню цього вердикту передував тривалий судовий спір, ініційований членами "Групи 2 травня" Леонідом Штекелем та Сергієм Дібровим про підсудність цієї справи адміністративному суду.

Керівник слідчо-оперативної групи Микола Рудницький, який очолював розслідування кримінальної справи про масові заворушення 2 травня, та представник Одеського бюро судово-медичної експертизи (СМЕ) були категорично проти оприлюднення експертних матеріалів. Однак суд врахував факт поширення актів судово-медичних експертиз в інтернеті й відхилив клопотання прокуратури та Одеського бюро СМЕ.

Втім, постанова голови Одеського окружного адмінсуду набуде чинності лише в тому разі, якщо представники правоохоронних органів не оскаржать її в апеляційному порядку, резюмувала координатор "Групи 2 травня".

Нагадаємо, 2 травня 2014 року в Одесі сталися сутички між проросійськими і проукраїнськими активістами. У центрі міста загинули кілька людей. Після цього проукраїнські активісти прийшли на Куликове поле, де був наметовий табір проросійських активістів. Згодом у Будинку профспілок почалася пожежа, яка призвела до загибелі людей.

Загалом 2 травня постраждали понад 200 людей, загинули 48 осіб.