Порошенко заборонив дорогі церемонії, - Сергій Березенко

Президент Петро Порошенко відмовився від традиційних пишних протокольних заходів, які були запроваджені за його попередників

Про це в інтерв'ю журналу "Вести. Репортер" заявив керівник Державного управління справами при Президентові України Сергій Березенко.

На його думку, традиційний церемоніал, який існував при попередніх президентах, зараз застарів або недоречний. І Петро Порошенко це добре розуміє.

Як приклад Сергій Березенко назвав процедуру прильоту і відльоту президента.

"Є відкритий і закритий переліт. Тобто, коли оголошується відкритий приліт президента, його повинні зустрічати і проводжати голова СБУ, генпрокурор, міністр внутрішніх справ, мер міста і т. д. При Порошенкові це може бути тільки у форматі, якщо потрібно провести нараду прямо в Залі офіційних делегацій ... А при Кучмі і Януковичу навіть при внутрішніх перельотах усі стояли і махали", - зазначив Березенко.

Також він підкреслив, що голова держави відмовився від традиційного вручення дорогих букетів чиновникам обох статтей при призначенні.

"Він (Порошенко) заборонив це робити. Квіткові поздоровлення були запроваджені протоколом ще при Кучмі. Вручали квіти незалежно від статі. Всі ці призначення губернаторів ... Він сказав, що не час це робити. Крім того, чому чоловік повинен вручати квіти чоловікові?", - заявив Сергій Березенко.

Крім того, на думку керівника Держуправління, структура, яку він очолює, повинна увійти до складу Адміністрації президента, перетворившись з громіздкого відомства в оперативний офіс глави держави.

"Якщо ми вже вибрали європейський вектор розвитку, значить, потрібно проводити аналогії з Європою і США при реорганізації ДУС. У Європі немає окремих структур на зразок нашої. Там все дуже компактно і організовано. В принципі, і в Україні раніше певні функції для забезпечення роботи президента виконували інші міністерства. Потрібен літак - дзвонять до Міністерства транспорту та зв'язку, потрібен вагон - звертаються прямо в "Укрзалізницю". З часом і ми до цього прийдемо", - підсумував чиновник.