"Кримненаш": В анексованому півострові суттєво впав попит росіян на нерухомість

Росіяни стали менш активно скуповувати житлову нерухомість у Криму. Виною всьому - загальний спад в економіці, завищені ціни і низька якість інфраструктури на півострові

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на газету "Коммерсантъ".

За підсумками минулого року зростання цін на житло в Криму збільшилось на 46%, проте вже в I кварталі 2015 ціни впали на 14%.

Зростання купівельної активності виявився тимчасовим і тому, що на півострові діяв український реєстр прав, через блокування якого стало неможливо реєструвати угоди.

Що стосується заміського житла, то зайняті в цій сфері експерти вважають, що цей сезон буде складним.

"Перехідний процес, коли угоди практично не реєструвалися, сильно підірвав ринок, у багатьох моїх знайомих агентів зірвалося 60% домовленостей, люди просто розверталися і йшли", - прокоментував глава агентства "Ялта Реал Естейт" Олег Кузнєцов. Він додав, що в даний час "ситуація завмерла", і покупців майже немає.

Ще один фактор, який сприяв зниженню попиту - завищені ціни. Зараз вартість житла на прибережній лінії варіюються від $130 тис. до $ 750 тис. Справа в тому, що більшість продавців встановили ціни в доларах і не перерахували їх після падіння рубля.

На тлі падіння інтересу до кримського житла зростає попит на нерухомість на курортах Краснодарського краю. Це відбилося на цінах. Так з початку року вартість 1 кв. м. на первинному ринку збільшилася на 15,8%, на вторинному - на 9,5%. За даними порталу rosrealt.ru, за рік квартири в Геленджику подорожчали на 7%, а в Анапі - на 18,4%.