Російські священники жаліються, що масово тікають з України через смертельні погрози "каратєлєй"

Десятки священиків Української православної церкви Московського патріархату покидають Україну, побоюючись розправи

Про втечу десятків священиків з України повідомив завідувач сектором міжрелігійних контактів синодального Відділу зовнішніх церковних зв'язків РПЦ священик Димитрій Сафонов на конференції ОБСЄ по боротьбі з нетерпимістю і дискримінацією щодо християн, яка проходить у Відні, передає Еспресо.TV з посиланням на російське РБК.

"Чисельність священиків, змушених покинути Україну, обчислюється десятками. Точна статистика зараз неможлива", - цитує Сафонова видання.

За словами представника РПЦ, вони "їдуть з України під тиском". "Їх сім'ям загрожують вбивствами, їм самим загрожує фізичне насильство", - сказав Сафонов.

За словами священика, на заході України злочини у релігійній сфері проявляються в захопленні храмів Української православної церкви Московського патріархату. Всього, за даними РПЦ, за час збройного конфлікту на сході України постраждали або були зруйновані 77 храмів і монастирів.

"На сьогоднішній день достовірно відомо про насильницьке захоплення 19 храмів Української православної церкви з боку так званого Київського патріархату", - зазначив Сафонов.

Він заявив, що Київський патріархат був утворений в 1992 році в Україні і не визнаний жодною з православних церков світу.

На думку Сафонова, всі дії проти Української православної церкви "обумовлені саме ненавистю на релігійному та національному ґрунті".

Священик також заявив, що у Рівненській, Київській, Львівській, Тернопільській, Волинській, Черкаській областях були зроблені спроби силового протизаконного захоплення парафій Української православної церкви. За оцінкою ієрарха, це відбувалося "з фактичного згоди органів місцевої державної влади". "Користуючись безкарністю, в ці делікатні питання втручаються і представники окремих політичних партій. Такі процеси не тільки порушують релігійний мир в нашій країні, але й несуть в собі загрозу для безпеки держави. Вважаємо, що керівництву країни слід звернути на це особливу увагу", - йдеться у зверненні, опублікованому на сайті УПЦ.

Митрополит також звернув увагу Порошенка на те, що в ЗМІ поширюються "завідомо неправдиві або перекручені факти по УПЦ". "Складається враження про ведення свідомої інформаційної війни проти УПЦ", - зазначив він