США в ОБСЄ закликають пустити спостерігачів до Криму

Сполучені Штати закликали в ОБСЄ всі країни-учасниці організації посприяти доступу міжнародних спостережних місій на територію Криму та наголосили на необхідності Росії повернути контроль над півостровом Україні

З відповідною заявою виступив у четвер під час засідання постійної ради ОБСЄ у Відні глава місії США при організації посол Даніель Байєр, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Укрінформ.

"Як і багато разів з початку окупації Криму, ми знову закликаємо всі держави-учасниці (ОБСЄ, - Ред.) підтримати та, безумовно, не перешкоджати доступу до Криму інститутів ОБСЄ та місій, у тому числі верховного комісара у справах національних меншин, Бюро з демократичних інститутів і прав людини, представника з питань свободи ЗМІ та Спеціальної місії моніторингу в Україні", - наголосив Байєр.

Він підкреслив, що зараз особливе занепокоєння викликає політика російської окупаційної влади щодо громадянства. Так, за його словами, жителі Криму, які відмовляються прийняти російське громадянство, можуть розглядатися як іноземці на своїй батьківщині - без можливості користатися багатьма громадськими послугами, бути прийнятими на роботу, або в разі депортації повернутися до Криму.

Він також поінформував, що 19 травня українська сторона поширила доповідь громадських організацій під назвою "Півострів страху: хроніка окупації та порушення прав людини в Криму".

Документ висвітлює багато правових проблем та прикладів порушення прав людини, які мали місце в Автономній Республіці Крим і місті Севастополь. Представник США порекомендував всім державам-учасницям ОБСЄ ознайомитися з цією доповіддю.

Представник США вкотре закликав Росію негайно припинити окупацію Криму та повернути контроль над Кримом Україні. 

Нагадаємо, заступник міністра закордонних справ України Сергій Кислиця нещодавно повідомив, що Москва не поспішає пускати міжнародних спостерігачів на територію Криму, оскільки не може змиритися, що міжнародні організації не визнають російської анексії Криму.