У Гонтарєвої розповіли, коли чекати перші 600 млн. євро від ЄС

Перший транш наша країна може отримати після ратифікації Верховною Радою України договірних документів та затвердження Радою директорів МВФ

Про це повідомляється на сайті Нацбанку України, передає Еспресо.TV.

Кошти третього пакета макрофінансової допомоги надходитимуть трьома траншами (два по 600 млн. євро у 2015 році та один 600 млн. євро у 2016 році), розміри та умови надання яких визначено в Меморандумі про взаєморозуміння.

"Перший транш наша країна може отримати в другій половині червня 2015 року після ратифікації Верховною Радою України договірних документів та затвердження Радою директорів МВФ результатів першого перегляду програми розширеного фінансування EFF", - йдеться у повідомленні.

Відповідно до Меморандуму однією з умов отримання другого траншу є прийняття Національним банком України положення, яке визначить критерії для визначення операцій з пов’язаними особами.

Умовою отримання третього траншу в частині реформування фінансового сектору є створення центрального кредитного реєстру з метою покращення оцінки банками кредитного ризику і зниження в середньостроковій перспективі частки проблемних кредитів. Наразі Національний банк України проводить роботу у цьому напрямі.

"Виділення другого та третього траншів відбуватиметься не раніше ніж через три місяці після виділення попереднього траншу та в разі позитивного висновку Європейською Комісією визначених Меморандумом заходів структурних реформ та задовільного виконання Програми розширеного фінансування EFF з МВФ", - кажуть у Нацбанку. 

Нагадаємо, у рамках Cаміту країн “Східного партнерства” між Україною і ЄС сьогодні підписані Меморандум про взаєморозуміння та Кредитна угода щодо надання нашій державі чергового пакета макрофінансової допомоги.