Як інвалід-кіборг випробував металеві руки

Паралізованому інваліду на ім’я Ерік Сорто вживили імплантати у голову. Завдяки ним американець навчився керувати роботизованими руками на відстані - силою думки

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на сайт nbcnews.com.

Американець Ерік Сорто залишився повністю паралізованим нижче шиї  після кульового поранення у віці 21 року. Такі звичайні речі, як чищення зубів або пиття кави стали для нього лише мрією. Але нещодавно Сорто отримав можливість зробити це.

Чоловік погодився на експеримент з вживлення у мозок нейроімплантатів, які дозволяють керувати роботизованими механічними руками подумки. Спеціальні мікропристрої були розміщені у тій ділянці, яка відповідає за намір.

Вже через 16 діб чоловік зміг робити певні рухи роборуками.

Завдяки ним він отримав можливість контролювати на відстані механічні кінцівки. Перша спроба підняти склянку пива провалилась.

"Я впустив її у перший раз, тому що втратив концентрацію… я був такий збуджений", - сказав 34-річний Сорто.

Але тепер піддослідний може самостійно пригощатись напоями без будь-яких проблем. Завдяки нейропротезам інвалід навіть може приготувати пюре або скористатись міксером.

Протягом трьох років Сорто буде користуватися цими кіберпротезами та тренуватись правильно думати і будувати свої емоції та думки так, щоб роборуки рухались більш природно.

"Якщо ми отримаємо схвалення FDA (Управління з продовольства і медикаментів), я збираюся спробувати почистити зуби", - заявив він.

Нагадаємо, нещодавно вчені створили цифрове татуювання, яке дозволяє керувати комп’ютером силою думки. Також винайдено метод набирання тексту подумки.