Російські ЗМІ назвали місто, в якому вербується найбільше бойовиків на Донбас

Єкатеринбург - один з найбільших в Росії центрів вербування так званих "добровольців" на Донбас. Всього за час війни на Донбасі на фронт, за оцінками різних джерел, виїхало від тисячі до півтори тисячі уральців. Вербування бойовиків триває і тепер

Про це пише російське видання "Новая газета", передає Еспресо.TV.

Загін бойовиків з Уралу, який голосно відбув на окуповану бойовиками "ЛНР" територію України 11 березня, був сформований Свердловским обласним громадським Фондом інвалідів та ветеранів військ спецназу. "Його глава Володимир Єфімов розповідав, що перші добровольці стали їздити на Донбас ще минулого літа, непомітно, групами по 10-15 осіб, але, за словами Єфімова, в лютому бажаючих воювати стало так багато (200 осіб, з яких відібрали 50), що довелося зняти цілий вагон ", - пише видання.

На цьому відправка людей не припинилася. За словами помічника Єфімова, виконавчого директора фонду Максима Миколаєва (прізвище змінено на його прохання), за той місяць, який добровольці провели на Донбасі, фонд відправив ще три невеликі групи бійців.

Крім Фонду ветеранів спецназу, бойовиків на Донбас відправляють військово-патріотичні та бійцівські клуби, громадські рухи (наприклад, "Гуманітарні війська") і самостійні групи громадян. Всі вони нібито возять на Донбас гуманітарну допомогу, якої відправляють і терористів.

"Наприклад, в єкатеринбурзькому відділенні Національно-визвольного руху (НОД) заявили, що не возять добровольців самі, але щомісяця відправляють трьох-чотирьох потенційних солдатів у Фонд ветеранів спецназу", - пише видання.

Також відправкою бойовиків на Донбас займається секретар свердловського обкому КПРФ депутат Законодавчих зборів Олена Кукушкіна. Сама вона цю інформацію спростовує.

"Про те, що саме Олена Кукушкіна і Уральське відділення КПРФ займається вербуванням і відправкою на Донбас добровольців, - невеликими партіями, але постійно, - розповідають всі джерела "Нової газети" в Єкатеринбурзі. КПРФ працює і з тими, хто приходить в НОД або ветеранські організації, і з власними членами. Наприклад, секретар Дегтярського відділення КПРФ Володимир Муратов - тепер замначальника відділу ППО в штабі військ ЛНР ", - йдеться в матеріалі.

Також відкрито бойовиків на Донбас вербує 38-річний депутат Златоустівських (Челябінська область) міських зборів від КПРФ Олександр Негребецький.

"Як випливає з розповідей вербувальників, правоохоронні та силові органи Свердловської області відправці добровольців ніяк не заважають. Як зі сміхом розповідав мені один з бійців, знайомі співробітники ФСБ зверталися до нього за консультацією, де саме можна перейти кордон Ростовської області непомітно для прикордонників і українських військ ", - пише" Новая газета ".